2022-es katari vb

2019.06.19. 13:11

Elengedte a rendőrség Platinit

A hosszas kihallgatás alatt végig tagadta a korrupciós vádakat.

Ex-UEFA chief Michel Platini talks to the media before leaving the Central Office for Combating Corruption and Financial and Tax Crimes after being arrested in connection with a criminal investigation into the award of the 2022 World Cup to Qatar, in Nanterre, west of Paris in the early hours of June 19, 2019. - The banned ex-UEFA chief Michel Platini was freed from French custody Wednesday, an AFP journalist said, after several hours of questioning in connection with a criminal investigation into the awarding of the 2022 World Cup to Qatar. "He is no longer in custody," William Bourdon, the lawyer of the French football legend, said shortly before 1:00 am. There had been "a lot of fuss over nothing", he added. (Photo by Zakaria ABDELKAFI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Zakaria Abdelkafi

Szerda hajnalban elhagyta a francia rendőrség Korrupcióellenes Hivatalának épületét Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnöke, akit kedden hallgattak ki a 2022-es, végül Katarnak ítélt világbajnokság helyszínének kijelölése során felmerült korrupció és megvesztegetés gyanúja miatt zajló nyomozás részeként.

Kedden a Mediapart és a Le Monde honlapján jelent meg először, hogy őrizetbe vették Platinit, az esetről mi is beszámoltunk.

A 64. születésnapját pénteken ünneplő Platini ügyvédje ugyanakkor kedden azt nyilatkozta, hogy a sportvezetőt csupán tanúként hallgatják ki a nyomozóhatóságok. Azt mondta, hogy Platini magabiztosan válaszolt a kérdésekre, nyugodtan, pontosan fejezte ki magát, vallomása – amelyben tagadta a gyanúsításban szereplő vádakat – hasznos volt kihallgatói számára.

Platini szerdán a rá váró riportereknek azt mondta, a kihallgatás hosszú volt.

„Nyilvánvaló, hogy elhúzódott, hiszen kérdeztek a 2016-os Európa-bajnoksággal, a tavalyi oroszországi világbajnoksággal, a 2022-es katari vb-vel, a Paris Saint-Germainnel és a nemzetközi szövetséggel kapcsolatban is. Minden kérdésükre nyugodtan válaszoltam, miközben változatlanul nem értem, hogy miért rendeltek ide engem” – jelentette ki a sportvezető.

Az ügyészek a német hírügynökséggel szerda délelőtt közölték, hogy

nem indítanak eljárást Platini ellen, a nyomozás a 2022-es vb helyszínének kijelölésével kapcsolatban azonban tovább folytatódik.

Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség (FIFA) korábbi elnöke a 2010-es szavazás előtt többször bírálta Platinit, amiért UEFA-elnökként szóbeli megállapodást kötött az amerikai pályázat vezetőivel arról, hogy őket támogatja, de egy 2010. novemberi találkozás után, nem sokkal a szavazás előtt megváltoztatta álláspontját. Akkor Párizsban tárgyalt Nicolas Sarkozyvel, a franciák akkori köztársasági elnökével, valamint Tamin bin Hamad al-Thani katari emírrel. Sajtóhírek szerint a mostani kihallgatás középpontjában ez a találkozó áll.

Hogy mi vezetett Platini UEFA-elnökségétől az őrizetbe vételig, arról itt írtunk bővebben.

Forrás: MTI

Borítókép: Platini a kihallgatását követően nyilatkozik a sajtónak szerda este

AFP/Zakaria Abdelkafi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában