siker

2019.07.17. 05:55

Negyeddöntős a férfi vízilabda-válogatott

Kiváló játékkal 13-11-re győzték le a spanyol csapatot a kvangdzsui világbajnokság csoportküzdelmeinek második fordulójában.

Vámos Márton (b2) és a spanyol Alberto Munarriz Egana a férfi vízilabda tornán, a C csoportban játszott Magyarország - Spanyolország mérkõzésen a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 17-én. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI / Kovács Tamás

Mivel később a magyarokkal azonos csoportban szereplő új-zélandi válogatott 8-8-as döntetlent játszott a dél-afrikai csapattal,

Märcz Tamás együttese a záróforduló eredményétől függetlenül a C jelű négyes élén végez, azaz közvetlenül a negyeddöntőben folytatja majd szereplését a kvangdzsui világbajnokság férfi vízilabda tornáján.

A legutóbbi, hazai rendezésű vb-n ezüstérmes magyarok az Új-Zéland felett aratott húszgólos (24-4) győzelemmel rajtoltak, ugyanakkor óriási veszteséget szenvedtek, ugyanis az olimpiai és világbajnok Varga Dénes, a világ egyik legjobb játékosa, akit többek között az idei Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében a legértékesebbnek választottak a Ferencváros sikerét követően, ujjtörést szenvedett a lövő kezén, és várhatóan ezen a világbajnokságon már nem ugorhat medencébe. Märcz Tamás az első mérkőzésen Kardos Gergely világligából „hozott” eltiltása miatt számolhatott egyel kevesebb emberrel, most pedig kényszerűségből kellett változtatnia a taktikán.

Varga Dénes bekötött kézzel hallgatta a himnuszokat, és nem is ugrott be a vízbe, hanem leült a kispadra.

A két csapat nemrég találkozott egymással, június 19-én a belgrádi világliga szuperdöntőben a magyarok ötméteresekkel diadalmaskodtak.

Jól kezdett a magyar válogatott, emberhátrányban lövésig sem engedte a spanyolokat, majd a megúszásból rögtön Jansik Szilárd lőtt a hálóba. Ezt egyből a második spanyol fór követte, ami viszont Nagy Viktor kezei között halt el, Angyal Dániel pedig már a második magyar akciógólt szerezte. A spanyolok szépítettek, majd három és fél perc után jött az első magyar előny is, de kihasználatlanul maradt, a rivális pedig kis szerencsével egyenlített. Jansik második találatával – gyönyörű emberelőnyös figura végén – újra a magyar csapat került előnybe, amelyet Manhercz Krisztián növelt fórból. A negyed vége előtt a spanyolok ötméterest rontottak.

A spanyolok 64 másodperc alatt egalizáltak – akcióból és egy ötméteresből -, a túloldalon viszont Bátori Bence talált be, ahogyan a rivális is fórból. Vámos Márton találatával léptek el újra a magyarok, az ellenfél pedig immáron a harmadik ötöséből egyenlített. A másik oldalon Sedlmayer Tamás emberelőnyben lőtt a hálóba, majd Vámos szerzett gyönyörűen labdát, Zalánki Gergő pedig ki is használta a lehetőséget. A Hárai Balázs által kiharcolt fórt Sedlmayer villámgyorsan értékesítette, így a mérkőzés során először hárommal lépett meg a magyar válogatott, a spanyolok pedig kapust cseréltek.

A nagyszünet utáni első magyar fór kimaradt, de a spanyolok sem tudtak túljárni Nagy eszén létszámfölényben. A negyed felénél újra előnybe került a magyar csapat, Märcz Tamás pedig időt kért a fontosnak tűnő pillanatban. A nyögvenyelősre sikerült akció kis híján duplán rosszul sült el, ugyanis a kimaradt fórt spanyol ziccer követte, de Nagy gyönyörűen megnyúlva hárította az ejtést. A négygólos különbség megszerzésére gyorsan jött az újabb esély, amivel viszont ezúttal Zalánki már élni tudott, sőt, a Ferencváros új szerzeménye nem sokkal később 11-6-ra módosította az eredményt. Hat másodperccel a negyed vége előtt egy „időhúzó” támadás végén az egyedül elől maradó Hárainak tették be a labdát, ő pedig egy fantasztikus csavarással lőtt a hálóba.

A zárófelvonásban a spanyolok gyors három góllal egy pillanatra ráijesztettek a magyarokra, de Manhercz gyönyörű ejtése mindent lezárt.

A kapitány szerint tovább kell fokozni a formát

Märcz Tamás szövetségi kapitány szerint a magyar férfi vízilabda-válogatott nagyszerű teljesítményt nyújtott a spanyolok ellen 13-11-re megnyert világbajnoki csoportmérkőzésen, ugyanakkor a várható negyeddöntőt megelőző hat napban még tovább kell „húzni” felfelé az együttes formáját.

„Ugyanazokat a taktikai elemeket játszottuk, mint amiket Dumi (Varga Dénes) kiválása előtt is gyakoroltunk. Azt tudtuk, hogy ez egy fárasztóbb meccs lesz, ráadásul már Új-Zéland ellen is látszott, hogy sokkal nehezebb tíz emberrel végig játszani egy találkozót” – nyilatkozta a 45. születésnapját ünneplő szakember a dél-koreai Kvangdzsuban a várható csoportelsőségről döntő találkozót követően.

„Mindenki egy picit többet vállal, Dumi hiányában egyel előrébb kellett lépnünk. Azért a csapatkapitányunk nem vesztettük el, ott van velünk” – tette hozzá annak kapcsán, hogy az olimpiai- és világbajnok klasszis ujjtörés miatt elképzelhető, hogy az egész tornát csak a kispadról követheti végig.

A spanyolok elleni összecsapással kapcsolatban Märcz Tamás megjegyezte, a három negyeden keresztül tartó kiváló védekezés hozta meg a sikert: „azokat a lövőket hagytuk ott, akiket mi szerettünk volna, elől pedig élesek voltunk. Elbizonytalanítottuk őket, és kivettük azokat a klasszisaikat, akik el tudnak dönteni mérkőzéseket”. Hozzátette, a negyedik negyedben elkövettek egy-két taktikai hibát, amit a spanyolok gyors lefordulásos gólokkal büntettek, ugyanakkor fizikailag nem őrlődtek fel.

Hat nap múlva újra egy nagyon fontos mérkőzés lesz, amelyen ismét a topon kell majd lennünk, de nem félek a folytatástól. Tudtuk, hogy ha ezt behúzzuk, akkor a rendelkezésre álló időben még feljebb tudjuk húzni a formánkat medencés és tornatermi edzésekkel, hogy még jobb állapotba kerüljünk. Minden lehetőséget, edzést, videózást megragadunk ennek érdekében

- mondta.

Ugyan a dél-afrikaiak elleni csoportmérkőzés még hátravan, de papírforma alapján ott nem lehet problémája a magyaroknak, a hat nap múlva sorra kerülő negyeddöntőben pedig jó eséllyel az A csoport második helyezettjével, az olimpiai bajnok Szerbia, Montenegró, vagy Görögország legjobbjaival kerülhetnek szembe.

Mindegy, hogy melyik csapat jön, nagyon erős lesz, hogy úgy mondjam, az a halál oldal, mi pedig játszunk akár a halállal is

- nyilatkozta a kapitány.

A magyarok a csoport zárófordulójában a dél-afrikaiakkal találkoznak közép-európai idő szerint pénteken 1.30 órától.

Forrás: MTI

Borítókép: Vámos Márton és a spanyol Alberto Munarriz Egana a mérkőzésen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában