másodjára buktak le

2020.01.06. 22:37

Tíz thai súlyemelőt tiltottak el doppingolás miatt

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) tíz thai súlyemelőt eltiltott a versenyzéstől, miután a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) legfrissebb jelentése alapján az esetükben tizenhét pozitív doppingeredmény született. Az érintettek 18 hónaptól 4 évig terjedő eltiltást kaptak – közölte hétfőn este az IWF.

A 2018-as világbajnokságon levett minták eredetileg nem eredményeztek lebukást, de egy új tesztelési módszernek köszönhetően – a sportolók biológiai útlevelének elemzése alapján – utóbb több teszt is pozitív lett.

A thaiok nagyszámú doppingügye miatt az ország súlyemelői – köztük ifjúsági korúak – nem vehettek részt további versenyeken, beleértve a 2019-es világbajnokságot, amelyet Thaiföldön rendeztek. További következményként egyetlen thai versenyző sem indulhat olimpiai kvalifikációs viadalon, és az országot nem képviselheti súlyemelő a nyári tokiói olimpián sem.

További újrateszteléseknek köszönhetően egy thai emelőről, aki aranyérmet nyert a 2018-as ifjúsági olimpián Buenos Airesben, bebizonyosodott, hogy megszegte a doppingszabályzatot, ezért szankcionálták.

Az IWF emlékeztetett rá, hogy vasárnap a német ARD televíziós csatorna bemutatott egy visszavonult thai súlyemelőt, Rattikan Gulnoit, aki saját maga és más emelők doppingszokásairól vallott. Az eset miatt az IWF egyfelől a thai sportági szövetséghez fordult, másfelől felkérte az ARD-t, hogy „nyújtsa át a releváns anyagokat”.

Az IWF szerint „az anabolikus szerek széleskörű használata Thaiföldön szervezett és szisztematikus doppingolásra utalhat, mely túlmutat a szankcionált sportolókon. Az IWF kapcsolatba fog lépni a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) és az ITA-val annak a megállapítására, hogy szükséges-e szélesebb körű nyomozás az ügyben.”

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában