reformtervek

2020.02.03. 18:49

Infantino: az igazi topfutball csak néhány ország sajátja

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA) irányító Gianni Infantino szerint a nemzetközi tornák reformja segít abban, hogy a sportág még inkább globálissá váljon. A sportvezető erről a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) budapesti, 83. kongresszusán beszélt hétfőn.

Fotós: AFP

„A labdarúgás már most is a világ elsőszámú sportága, de az igazi topfutball csak néhány ország sajátja” – fogalmazott a FIFA-t 2016 óta irányító svájci-olasz elnök. Kiemelte, az előző világbajnokság negyeddöntőjében hat európai és két dél-amerikai csapat szerepelt, ám szeretnének ezen változtatni.

„Olyan tornákat szeretnénk szervezni, amelyeken mindenkinek jut sikerélmény, ahol mindenki tud fejlődni, mert most a különbség folyamatosan nő az európaiak és a világ többi része között”

- fogalmazott a sportdiplomata. Az a vágya – mondta -, hogy legalább tizenöt ország válogatottja esélyes legyen a világbajnoki aranyéremre, és legyen ötven olyan kiváló klubcsapat, amely egy szinten van. „Ebből persze legalább húsz európai lesz, de szeretnénk jó együtteseket Afrikában, Ázsiában és az amerikai kontinensen is” – tette hozzá.

Világszerte néznék Európán kívül is

A klubvilágbajnokság létszámbővítéséről azt mondta, fontosnak tartja, hogy a világ legjobb klubcsapatait ne csak egy szűk körben – Európában – láthassák a nézők, a legjobbaknak ugyanis világszerte több tízmilliós rajongói bázisuk van. Meglátása szerint az európai szövetség (UEFA) az elmúlt évtizedekben folyamatosan növelte a mérkőzések számát, míg ők a FIFA-nál inkább a versenynaptár átszervezésével szeretnének változásokat elérni.

„Korábban 16 csapatos bajnokságok voltak és az európai kupasorozatokban is kevesebb mérkőzés volt. Mi világszerte népszerűsíteni akarjuk a labdarúgást, hiszen míg a foci kezdetben nemzeti ügy volt és idővel kontinentálissá vált, most eljött az ideje az igazi globalizációnak” – mondta a 49 éves sportvezető. A klubvilágbajnokságot 2021-től négyévente, 24 csapattal rendezik meg a Konföderációs Kupa helyett – jelezte.

A FIFA három fő problémát próbál minden erejével orvosolni: a korrupciót, a fogadási csalásokat és a rasszizmust – jelentette ki.

Több gond is van

Megjegyezte, elsősorban Afrikában sok egyéb gonddal is szembesülnek – infrastrukturális hiányosságok, rossz versenyrendszer -, de a kontinentális vezetőkkel karöltve folyamatosan azon dolgoznak, hogy javuljon a helyzet. Némileg viccesen felelevenítette, hogy Afrikában volt olyan világbajnoki selejtezőmérkőzés, ahol a találkozó előtti napon még bárányok legeltek a pályán.

„Kiemeltünk húsz játékvezetőt, akik csak ebből élnek, és munkájuk részeként segítik, tanítják afrikai kollégáikat. Rengeteg pénzzel támogatjuk a kontinenst” – egészítette ki szavait Infantino.

Az is nagy probléma – folytatta -, hogy vannak olyan válogatottak, amelyek oda-vissza játszanak egy selejtezőmérkőzést, és ha azt elveszítik, három évig nincs újabb hivatalos összecsapásuk, márpedig így nehéz fejlődni.

A FIFA elnöke szólt arról is, fontos, hogy beszéljenek a rasszizmusról, a játékosügynökök körüli problémákról, és ezekre is próbáljanak – ha kell, akár drasztikus – megoldást találni.

Fejlesztenék a női focit is

A női labdarúgás további fejlesztését a szervezet kiemelkedő feladatai közé sorolta. Tervezési fázisban van a női világliga és klubvilágbajnokság, valamint az utánpótlás-világversenyek létszámbővítése. Egymilliárd dollárt fektettek az elmúlt időszakban a női labdarúgásba – jelezte.

A 2022-es, katari világbajnokságról kijelentette: „minden fantasztikus lesz”, a létesítmények már idén, év végére, azaz két évvel az esemény kezdete előtt állni fognak.

Attól nem tart, hogy a soron következő vb-kre nem lesz pályázó. „Ha az emberek azt szeretnék, hogy megszűnjön a rotációs elv, akkor meg fog szűnni. A 2030-as tornára minden konstrukcióban várjuk a kandidálókat” – jelentette ki Gianni Infantino. A 2026-os tornának, amelyet először 48 csapat részvételével rendeznek majd meg, az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada lesz a házigazdája.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!