Forma-1

2020.06.30. 09:42

Verstappen lehet Hamilton kihívója

Wéber Gábor, az M4 Sport vezető Forma-1-es kommentátora szerint leginkább Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője lehet a címvédő és hetedik világbajnoki címéért harcba szálló Lewis Hamilton (Mercedes) kihívója a hétvégén Ausztriában kezdődő idény során.

Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság abu-dzabi futamának harmadik szabadedzésén a Yas Marina versenypályán 2019. november 30-án.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Srdjan Suki

A kommentátor az MTI-nek azt mondta, a Mercedes technikai fölénye vélhetően megmaradt, de az erősorrendre vonatkozó következtetéseket az első három futam, a két osztrák, valamint a július 19-i magyar GP után lehet levonni. Wéber úgy véli, Hamiltonnak nem jelent majd gondot, hogy társadalmi és politikai kérdésekben is szerepet vállal, annak ellenére, hogy a szurkolók közül ezt többen néha túlzottnak érzik.

Ha megnézzük a pályafutását, látható a tudatosság, amellyel az egész fel volt építve, és én azt gondolom, hogy számára ez motiváció, mert rengeteg felesleges energiával rendelkezik, amelyet időről időre mindenféle versenyzéstől eltérő tevékenységgel kell levezetnie

mondta az M4 Sport vezető kommentátora. Kijelentette, arra kell készülni, hogy Hamiltont kell majd az ellenfeleknek legyőzni, bár ő kíváncsi lenne arra, hogy a brit címvédő csapattársa, Valtteri Bottas hogyan tudna teljesíteni, ha jó formába kerülne.

A Ferraritól a szezon végén távozó, négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettelről Wéber Gábor azt mondta, vélhetően szépen akar búcsúzni még akkor is, ha a sikerekért meg kell majd küzdenie fiatal márkatársával, a monacói Charles Leclerc-rel.

Az már a szerződésének a meghosszabbításánál egyértelmű volt, hogy a Ferrari Leclerc-re épít, de szerintem hagyják őt Vettel ellen versenyezni, és a németet csak akkor szorítják a háttérbe, ha neki már nincs esélye a vb-címre, Leclerc pedig éppen a végső sikerért küzd

fejtette ki a kommentátor. Szerinte a maranellói istálló versenyautója ebben az évben a koronavírus-járvány miatt elrendelt szünet alatt végrehajtott kisebb fejlesztések ellenére sem lesz veszélyes a Mercedesekre.

Verstappen és a Red Bull esetében Wéber úgy látja, kérdés, hogy a thaiföldi Alexander Albon gyorsabb lesz-e, mint az előző idényben. Ha igen, akkor az a Red Bull számára a konstruktőrök vb-pontversenyében is hasznos lesz, közben pedig Albon jelentős mértékben tudja segíteni Verstappent a jó eredmények elérésében.

A kommentátor szerint az erősorrendben az első három hely a Mercedesé, a Red Bullé és a Ferrarié lehet, a középmezőny első felét pedig jó eséllyel a téli teszteken jól teljesítő Renault, a tavaly világbajnok Mercedeshez nagyon hasonló autót építő Racing Point, valamint az előző évben negyedik McLaren alkothatja. A sorrendben ezek után az Alpha Tauri, majd a Haas, az Alfa Romeo és végül a Williams következhet.

Wéber Gábor kiemelte, a módosított versenynaptár nagyon sűrű lesz, fontos a jó átlagteljesítmény, mert egy-egy győzelem jelentősen felértékelődhet, miután egyelőre csak nyolc futamra tudnak biztosan készülni a csapatok és a versenyzők. A zárt kapus viadalok a zárkózottabb, a szereplést kevésbé kedvelő pilótáknak kedvezhetnek, ugyanakkor azoknak a versenyzőknek, akiket motivál a nagy tömeg és a szurkolók közelsége, extra pszichés drukkot jelenthetnek.

A Forma-1 irányítói annyi futamot akarnak megrendezni az idén, amennyi csak belefér az időbe, így lehet akár 15-18 verseny is, de világszerte még mindig számtalan kérdés van a járvány alakulásával kapcsolatban

mondta a kommentátor.

A Forma-1-es vb 71. idénye a spielbergi Red Bull Ringen rajtol a hétvégén, az M4 Sport a szabadedzéseket, az időmérő edzést és a futamot is élőben közvetíti.

Borítókép: Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság abu-dzabi futamának harmadik szabadedzésén a Yas Marina versenypályán 2019. november 30-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában