Tour de France

2020.09.20. 19:48

Pogacar az első szlovén és a második legfiatalabb győztes

Tadej Pogacar első szlovénként megnyerte a Tour de France országúti kerékpáros körversenyt. A záró szakaszon Sam Bennett győzött.

Az összetettben vezető sárga mezét viselő szlovén Tadej Pogacar, a UAE Team Emirates versenyzője (k), a legjobb sprintelő zöld mezét viselő ír Sam Bennett, a Deceuninck Quick-Step versenyzője (j) és a svájci Marc Hirschi, a Sunweb csapat tagja a 107. Tour de France profi országúti kerékpáros körverseny utolsó, huszonegyedik, Mantes-La-Jolie és Párizs közötti 122 kilométeres szakaszán 2020. szeptember 20-án.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Sebastien Nogier

A 2017-es Tour de Hongrie-n harmadik szlovén szupertehetség pályafutása második háromhetes viadalán vett részt, a tavalyi Vuelta a Espanán elért harmadik helye után a Tour történetének második legfiatalabb győztese lett 21 évesen és 364 naposan. A 22. születésnapját hétfőn ünneplő Pogacar szombaton az időfutam után azt nyilatkozta: az volt az álma, hogy részt vehessen a Tour de France-on.

Pogacar az időfutamon hatalmas fordítással utasította maga mögé honfitársát, a tavalyi Vueltán győztes Primoz Roglicot. Harmadikként pályafutása legjobb Grand Tour-eredményét elérve az ausztrál Richie Porte zárt.

A három szakaszon első Pogacar a legjobb hegyimenőt megillető pöttyös és a legjobb fiatalnak járó fehér trikót is kiérdemelte a 107. francia körversenyen. Ezzel a legendás Eddy Merckx után másodikként zárt élen három kategóriában a viadal történetében.

A sprinterek pontversenyének győztese és ezáltal zöld trikós az ír Sam Bennett lett. A csapatversenyben a Movistar zárt az élen.

A vasárnapi, Mantes-la-Jolie-ból indult záróetapon amelyen szokás szerint már csak ünnepeltek a versenyzők a párizsi sprintbefutóban a Champs-Élysées-n Bennett bizonyult leggyorsabbnak a világbajnok dán Mads Pedersent és a szlovák Peter Sagant megelőzve. Bennett második etapsikerét ünnepelhette ezen a Touron.

Az idén 3470 kilométer össztávú francia körversenyt a koronavírus-járvány miatt rendezték a nyár közepe helyett szokatlan időpontban, de még így is az idei első háromhetes viadal volt, mivel a szintén halasztott, általában májusi Giro d'Italia csak októberben lesz, és azt követi, részben átfedéssel a Vuelta a Espana.

Eredmények:

21. (utolsó) szakasz, Mantes-la-Jolie – Párizs, Champs-Élysées, 122 km:

1. Sam Bennett (ír, Deceuninck – Quick-Step) 2:53:32 óra

2. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) azonos idővel

3. Peter Sagan (szlovák, BORA-hansgrohe) a. i.

Az összetett végeredménye:

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 87:20:05 óra

2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 59 másodperc hátrány

3. Richie Porte (ausztrál, Trek-Segafredo) 3:30 perc hátrány

4. Mikel Landa (spanyol, Bahrain-McLaren) 5:58 p h.

5. Enric Mas (spanyol, Movistar) 6:07 p h.

Borítókép: az összetettben vezető sárga mezét viselő szlovén Tadej Pogacar, a UAE Team Emirates versenyzője (k), a legjobb sprintelő zöld mezét viselő ír Sam Bennett, a Deceuninck Quick-Step versenyzője (j) és a svájci Marc Hirschi, a Sunweb csapat tagja a 107. Tour de France profi országúti kerékpáros körverseny utolsó, huszonegyedik, Mantes-La-Jolie és Párizs közötti 122 kilométeres szakaszán 2020. szeptember 20-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában