gyanú

2020.12.20. 12:05

Doppingolásért felfüggesztették a világbajnok orosz súlyemelőt

Doppingolás miatt – egyelőre ideiglenesen – eltiltották a versenyzéstől az oroszok leghíresebb női súlyemelőjét, a világbajnok és olimpiai ezüstérmes Tatyjana Kasirinát.

Felfüggesztéséhez az az adatbázis szolgált alapul, amelyet a moszkvai laboratórium ez év januárjában, hosszadalmas huzavona után adott át a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA), és amely a 2012 és 2015 között orosz sportolóknál elvégzett doppingvizsgálatok eredményeit tartalmazza. A WADA a labor működését 2015 végén felfüggesztette, miután egyértelművé vált, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott, állami támogatással.

A nemzetközi ügynökség az adatbázis átvizsgálása után idén áprilistól kezdve már több orosz élsportoló doppingügyét hozta nyilvánosságra a listán szereplő csaknem háromszáz név közül. A tiltott segítséget igénybe vevők sorából a WADA eddig 21 súlyemelőt tiltott el ideiglenesen, vagy diszkvalifikált véglegesen, s most vették elő a 29 éves Kasirina esetét.

Az ólomsúly ötszörös világ- és nyolcszoros Európa-bajnoka 2012-ben, Londonban nyert olimpiai ezüstérmet, a 2016-os riói játékokon viszont nem indulhatott Oroszország eltiltása miatt. Ő maga tinédzser éveiben követett már el doppingvétséget, amiért 2006-ban két esztendőre eltiltották a versenyzéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában