tokió 2020

2021.06.04. 12:15

Olimpiai emlékérmet bocsátott ki az MNB

A Magyar Nemzeti Bank pénteken emlékérmét bocsátott ki a nyári tokiói olimpia és a paralimpia tiszteletére.

Az MNB közleménye szerint

a 10 ezer forintos címletű ezüst és 2000 forintos színesfém emlékérmet Endrődy Zoltán iparművész tervezte.

A világ legnagyobb, legnézettebb sporteseménye kapcsán 1984 óta jelentet meg emlékpénzeket az MNB, de most először a paralimpiai sportolókat is reprezentálják az emlékérmék.

Az emlékérmék képi megjelenésükben a magyar csapatra hívják fel a figyelmet azon sportágak kiemelésével, amelyekben egyaránt sikeresek a magyar olimpiai és paralimpiai sportolók.

Az előoldal központi motívumaként ezért az ép és parasportban is sikersportágnak számító kajak-kenu, úszás és vívás absztrakt ábrázolása látható.

A geometrikus síkokra bontott formákkal ábrázolt sportolók (kajakos, úszó és kerekesszékes vívó) a két magyar csapat együttműködését, integrációját hivatott jelképezni. A sportolók ábrázolását keretbe foglalja a MAGYARORSZÁG körirat, melynek végpontjait az érme szélén futó körvonal köti össze. Az emlékérmét tervező Endrődy Zoltán mesterjegye a kerekesszékes vívó ábrázolásától balra található.

Az emlékérmék hátoldalán a magyar olimpiai csapat összetartozást jelképező, és a magyar paralimpiai csapat egyenlőséget kiemelő logójának ábrázolása látható, melyeket a hátoldal szélén futó „MAGYAR OLIMPIAI ÉS PARALIMPIAI CSAPAT” körirat, illetve a körirat végpontjait összekötő körvonal övez. A logók ábrázolása mellett, bal, illetve jobb oldalon az ötkarikás játékok hivatalos elnevezése a „TOKYO 2020” felirat olvasható két részre tagolva.

Az emlékpénzek értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „XXXII. Nyári Olimpiai és a XVI. Nyári Paralimpiai Játékok” ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém emlékpénz egy évig névértéken vásárolható meg a gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt.-nél.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában