körverseny

2021.07.18. 19:47

Pogacar megvédte címét a Tour de France-on

Tadej Pogacar megvédte címét a Tour de France-on, amelynek vasárnapi záróetapját Wout van Aert nyerte, ezzel megakadályozta a rekorddöntést jelentő 35. szakaszsiker elérésében Mark Cavendish-t a francia országúti kerékpáros körversenyen.

Winner team UAE Emirates' Tadej Pogacar (C) of Slovenia wearing the overall leader's yellow jersey celebrates with his teammates as he crosses the finish line at the end of the 21th and last stage of the 108th edition of the Tour de France cycling race, 108 km between Chatou and Paris Champs-Elysees, on July 18, 2021. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Anne-Christine Poujoulat

A 22 éves szlovén Pogacar több mint öt perces előnnyel előzte meg az összetettben másodikként záró Jonas Vingegaard-t és héttel a harmadik, 2019-ben Giro d'Italia-győztes ecuadori Richard Carapazt.

A 2017-es Tour de Hongrie-n harmadik Pogacar harmadszor indult háromhetesen, a 2019-es Vuelta a Espanán elért harmadik helye után tavaly és idén is elhódította a Tour sárga trikóját. Míg tavaly az utolsó előtti szakaszon, az egyéni időfutamon emlékezetes és drámai körülmények között vette át a vezetést összetettben honfitársától, az esélyesnek tartott Primoz Roglictól, addig idén a 8. szakasz után állt az összetett élére, és nem is adta át senkinek a vezetést. A legutóbbi kiíráshoz hasonlóan ezúttal is három kategóriában végzett az élen: a legjobb fiatalt illető fehér, valamint a hegyi pontverseny első helyezettjének járó pöttyös trikót is hazaviszi minden idők legfiatalabb kétszeres Tour-győztese.

A szakasz első fele szokás szerint az ünneplésről szólt, a lassú rajt alatt Pogacarnak még mezt aláírni is jutott ideje.

A futamgyőztes Wout Van Aert, a Team Jumbo Visma belga versenyzője (k) ünnepel a 108. Tour de France profi országúti kerékpáros körverseny 21. (utolsó), Chatou és Párizs közötti 108,4 kilométeres szakaszának eredményhirdetésén 2021. július 18-án
Fotó: Christophe Ena / MTI/AP

A körpálya megkezdésekor, a záró 54 kilométeren viszont megkezdődött a valódi tempómenés, a kialakult szökéseket nem engedték fél percnél messzebb. Eközben a Champs-Élysées felett kötelékben elrepülő vadászgépek festették az égre a francia trikolórt. A Deceuninck – Quick-Step vezette mezőny a záró kör elején érte be az utolsó szökést, az utolsó kanyarhoz azonban a Jumbo-Visma érkezett a legjobb pozícióban, van Aert pedig Cavendish előtt kezdhette meg a sprintet, amelyben a belga bajnok ért célba először. Ezzel van Aert a dupla ventoux-s hegyi szakasz és a szombati időfutam megnyerése után harmadszor győzött az idei Touron, honfitársa, Jasper Philipsen lett a második. Az idén négy szakaszsikert begyűjtő 36 esztendős Cavendishnek ezúttal be kellett érnie a harmadik hellyel, és azzal, hogy a pontverseny élén végezve megszerezte a legjobb sprintert illető zöld trikót.

A 39. születésnapját pénteken ünneplő német André Greipel az idény végén visszavonul, a francia körversenyen 11 etapot nyerő német sprinter ötödikként ért célba az utolsó Tour-szakaszán.

Eredmények:

21. (utolsó) szakasz, Chatou-Párizs, Champs-Élysées, 108,4 km:

1. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 2:39:37 óra

2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Fenix) azonos idővel

3. Mark Cavendish (brit, Deceuninck – Quick-Step) a. i.

Az összetett végeredményének élcsoportja:

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 82:56:36 óra

2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 5:20 perc hátrány

3. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 7:03 p h.

4. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) 10:02 p h.

5. Wilco Kelderman (holland, BORA-hansgrohe) 10:13 p h.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában