tenisz

2021.09.17. 16:40

Kiderült, kik a szervakirályok

A US Open-bajnok Danyiil Medvegyev és a világranglistán hetedik Matteo Berrettini üti a legjobb első adogatásokat a férfi teniszmezőnyben.

Russia's Daniil Medvedev servesto Serbia's Novak Djokovic during their 2021 US Open Tennis tournament men's final match at the USTA Billie Jean King National Tennis Center in New York, on September 12, 2021. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Timothy A. Clary

A férfi sorozatot szervező ATP azt vizsgálta az idei mérkőzések alapján, hogy a pálya „egyenlő” és „előny” oldalán kinek a szerváit tudja a legkevésbé visszaütni a fogadó, illetve ha sikeres a „ritörn”, akkor melyik adogató nyeri az első szerva után a legtöbb pontot.

A foghatatlan első adogatások statisztikájában egyenlő oldalon Medvegyev vezet:

a 25 éves orosz 44,3 százalékban nem kényszerült labdamenetre, és összesen 103 ászig jutott.

A kategória képzeletbeli dobogójára még Berrettini (44,2%) és az olimpiai bajnok német Alexander Zverev (43,8) fért fel.

Előny oldalon Berrettininek az esetek 46,3 százalékában elég volt egy ütés, a 196 centis római teniszező 80 ászt ért el.

Mögötte a balkezesként ezen az oldalon hatékonyabb kanadai Denis Shapovalov (42,7) és Medvegyev (42,6) következik.

Ami a fogadott első szervák után megnyert adogatópontokat illeti, egyenlő oldalon a görög Sztefanosz Cicipasz a legjobb 65 százalékkal.

A 2019-es ATP-világbajnok után a világelső Novak Djokovic (63,5) és a norvég Christian Ruud (62) áll.

Előny oldalon ebből a szempontból Shapovalov a legdominánsabb 63,5 százalékkal, a gyakran szerva-röptéző kanadait Medvegyev (62,5) és Cicipasz (61,8) követi.

Az idén három Grand Slam-trófeát gyűjtött Djokovic a négy kategóriából háromban csak a 9-10. helyet foglalja el, ami jól mutatja a szerb klasszis stabil játékát.

Az egyes listákban az elemzők legalább húsz idei meccset vettek figyelembe olyan pályán, amely rendelkezik sólyomszem-technológiával. Ennélfogva hiányzik a sérülés miatt húsznál kevesebb mérkőzést játszó Roger Federer és Dominic Thiem, a svájci sztár 2021-ben csak 13, míg a tavaly US Open-bajnok osztrák csupán 18 ilyen találkozót tud felmutatni.

Borítókép: Medvegyev a US Open döntőjében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában