atlétika

2021.09.16. 12:00

Salazarék nem úszták meg, érvényben marad az eltiltás

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a tanítványait doppinggal ellátó atlétaedző, Alberto Salazar és a szintén megbüntetett csapatorvos, Jeffrey Brown fellebbezését, így eltiltásuk érvényben marad.

Cuban-American coach Alberto Salazar attends a practice session ahead of the 2015 IAAF World Championships at the "Bird's Nest" National Stadium in Beijing on August 21, 2015. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS (Photo by ADRIAN DENNIS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Adrian Dennis

A korábbi kiváló hosszútávfutóból lett trénert, illetve az orvost 2019-ben tiltották el négy évre az Egyesült Államokban, ahol az ország doppingellenes ügynöksége (USADA) hat év vizsgálódás után talált elegendő bizonyítékot arra, hogy

Salazar rendszeresen Brownhoz küldte atlétáit, aki vényköteles gyógyszert adagolt intravénásan versenyzőknek az engedélyezettnél nagyobb dózisban, ezzel fokozva a teljesítményüket.

A 63 éves, kubai születésű edző Nike Oregon Project néven működtetett csapatában sztárok sora edzett hosszú éveken át, így Mo Farah, Galen Rupp, vagy Kara Goucher, de a tokiói olimpián két aranyérmet begyűjtött Sifan Hassan is a klub tagja volt. Az ügyben azonban csak Salazarék voltak érintettek, és

egyetlen sportolót sem vontak eljárás alá.

Salazarnak ugyanakkor vélhetően nem a négy évre szóló büntetés most a legnagyobb problémája, mivel nyáron örökös eltiltással sújtotta a SafeSport nevű amerikai szervezet, melynek feladata a szexuális és érzelmi kizsákmányolás megszüntetése a sportban. Két éve ugyanis Goucher, illetve Mary Cain és Amy Yoder Begley is azt mondta, hogy

érzelmileg és fizikailag is bántalmazták őket, amikor a NOP versenyzői voltak.

A tréner a doppingolás és a bántalmazás vádjait is tagadta. Előbbivel kapcsolatban annyit ismert el, hogy L-karnitint adatott versenyzőinek, ám jelezte, ez teljesen legális kiegészítő, amit az előírásoknak megfelelően alkalmaztak.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában