Sakk-vb

2021.11.29. 16:18

Több mint 500 dollár a legdrágább belépő a sakkvilágbajnoki döntőre

Több mint 500 dollár (körülbelül 163 ezer forint) a legdrágább belépő a dubaji sakkvilágbajnoki döntőre, amelyen hétfőn (ma) szabadnapot tartanak.

A címvédő norvég Magnus Carlsen és orosz kihívója, Jan Nyepomnyascsij első három – egyformán döntetlennel zárult – játszmája után 1,5-1,5-re állnak a felek.

A vasárnapi partit követően Carlsen arról beszélt, hogy volt ugyan néhány rossz lépése, de összességében „minden jól működött”. Nyepomnyascsij szerint az a tény, hogy döntetlenre állnak, arról tanúskodik, hogy eddig egyikük sem hibázott.

„Ahhoz, hogy valaki pontelőnyre tegyen szert, ezen a szinten az egyik félnek hibáznia kell”

- mondta az orosz nagymester.

A dubaji világkiállítás keretében folyó párharcukat a helyszínen is nagy érdeklődés övezi, már a nyitópartit is telt ház előtt rendezték. Amint arról Arkagyij Dvorkovics, a nemzetközi szövetség (FIDE) orosz elnöke beszámolt, a játékterem mintegy háromszáz fő befogadására alkalmas, és az első meccsre minden jegy elkelt. A legolcsóbb belépő 26 dollárba (8500 forintba), a VIP-osztályra szóló legdrágább pedig 534 dollárba (174 ezer forintba) kerül.

A negyedik partit kedden rendezik. Akkor a 2855 Élő-ponttal világelső Carlsen játszik majd világossal, a 2782 pontjával ötödik Nyepomnyascsij pedig sötéttel.

A 14 meccsesre tervezett csatában a győztes az lesz, aki eléri a 7,5 pontot. Döntetlennél rövidített játszmák következnek. A vb-döntő összdíjazása 2 millió euró, amelyből a győztes 60 százalékot, a vesztes 40 százalékot kap. Ha rövidített játszmák döntenek, a pénzelosztás aránya 55-45 százalék.

A párharc legkésőbb december 16-án zárul.

Borítókép: Jan Nyepomnyascsij orosz sakknagymester. Fotó: Giuseppe Cacace/AFP

 

Címkék#sakk-vb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában