Felmérés

2022.02.15. 17:40

A profi futballisták többsége nem támogatja a kétévenkénti vb-rendezést

A profi labdarúgók 75 százaléka nem támogatja, hogy az eddigi négy helyett kétévente rendezzék meg a labdarúgó-világbajnokságot.

A nemzetközi szakszervezet, a FIFPro több mint ezer futballistát kérdezett meg hat kontinens mintegy 70 országából.

Ami a területi megoszlást illeti, Európában és Ázsiában 77 százalék állt ki a jelenlegi metódus mellett, az amerikai kontinensen 63 százalék vélekedett így. Afrikában ugyanakkor csak 49 százalék maradna a mostani lebonyolításnál, 51 százalék két- vagy hároméves ciklusnak örülne.

A felmérésből az is kiderült, hogy csak a válaszadók 21 százaléka hisz abban, hogy számít a véleménye, és a nemzetközi szövetség (FIFA) figyelembe veszi a játékosok szándékát.

A négy helyett kétévenkénti vb-rendezés a FIFA elnökének, Gianni Infantinónak a forradalmi terve. Az erről szóló tanulmány elkészítéséhez tavaly májusban a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie, többeknek viszont éles ellenkezés volt a reakciójuk. Bírálta a tervet az európai (UEFA) és a dél-amerikai (CONMEBOL) szövetség is, továbbá az ezekben a térségekben lévő klubok, játékosok és szurkolói csoportosulások. A magyar szövetség jelezte, hogy az UEFA-t támogatja a vb-rendezéssel kapcsolatban. Az ügyben már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is hangot adott aggodalmának.

A 2026-os vb-t 32 csapat helyett már 48 válogatott részvételével rendezik meg Kanadában, Mexikóban és az Egyesült Államokban. Az idén novemberben és decemberben Katar lesz a házigazda.

Borítókép: A francia válogatott tagjai ünnepelnek a világbajnoki trófeával az oroszországi labdarúgó-világbajnokság Franciaország – Horvátország döntő mérkőzése után a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2018. július 15-én. Franciaország 4-2-re győzött. Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában