Gyorskorcsolya

2022.02.07. 14:25

Liu Shaolintól elvették az aranyat, Liu Shaoang bronzérmes férfi 1000 méteren

Liu Shaoang bronzérmes lett a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában a pekingi olimpián, ugyanakkor testvérét, Liu Shaolin Sándort kettős szabálytalanság miatt kizárták és a teljes mezőny végére sorolták.

A fiatalabb Liu fivér harmadik helye azt jelenti, hogy ebben a sportágban ez az első magyar egyéni dobogós helyezés, illetve az első téli olimpia, amelyen a magyarok több érmet nyertek. Két napja a vegyesváltó lett harmadik.

A döntőben két magyar – akiknek édesapjuk kínai – és három kínai korcsolyázó csapott össze. A közel 1000 fős nézősereg utóbbiakat támogatta, és már javában tartott a körözés, sőt, a világkupában ezen a távon vk-hatodik Liu Shaoang az élen is állt, amikor a nagy hangzavarban alig lehetett hallani, hogy leállították a versenyt, mert egy törött korcsolyapenge veszélyessé tette a pályát, amelyet javítani is kellett.

Az új rajtnál a kínaiak ismét megpróbálták „bezárni” a két magyart. Volt lökdösödés is, ebben Liu Shaoang leszakadt – akárcsak a négy éve 500 méteren győztes Vu Ta-csing –, és már nem erőltette a felzárkózást. A hajrára Li Ven-lung is elfáradt, így Liu Shaolin és Zsen Ce-vej küzdött az aranyért, amikor a magyar élre állt, volt egy kisebb ütközésük, de úgynevezett „kölcsönös felelősségnek” tűnt.

Liu Shaolin Sándor (b) és a későbbi győztes kínai Zsen Ce-vej a célban a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntőjében a Fõvárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. Forrás: MTI / Kovács Tamás

A célegyenesbe fordulva a kínai két kézzel húzta vissza Liu Shaolint, aki így is elsőként haladt át a célvonalon. A zsűri aztán mindkét esetben a magyarok világklasszisát látta szabálytalannak, így nemcsak a futamból zárták ki, hanem sárga lappal a teljes mezőny végére sorolták.

A rövidpályás gyorskorcsolya vegyesváltóval bronzérmes Jászapáti Petra a második helyen végzett az 500 méter B döntőjében a pekingi téli olimpia hétfői napján, így összességében a hetedik helyen zárt.

 

Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1000 méter, olimpiai bajnok:

 

Zsen Ce-vej (Kína) 1:26.768 perc

2. Li Ven-lung (Kína) 1:29.917

3. LIU SHAOANG (Magyarország) 1:35.693

...14. Krueger John Henry (Magyarország)

   Liu Shaolin Sándort kizárták.

 

Rövidpályás gyorskorcsolya, női 500 m, olimpiai bajnok:

 

Arianna Fontana (Olaszország) 42.488 mp

2. Suzanne Schulting (Hollandia) 42.559

3. Kim Boutin (Kanada) 42.724

...7. Jászapáti Petra

...21. Kónya Zsófia

Borítókép: Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének középdöntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában