Európai Szuperkupa

2022.08.09. 11:54

A Real Madrid utolérheti a Milant és a Barcelonát

Szerda este a helsinki Olimpiai Stadionban rendezik a 47. összecsapást a labdarúgó Európai Szuperkupáért, amelyen a Bajnokok Ligája győztese, a spanyol Real Madrid és az Európa-ligában diadalmaskodó német Eintracht Frankfurt találkozik.

A királyi gárda története során nyolcadszor szerepel a szuperkupáért kiírt mérkőzésen, ebből négyszer, 2002-ben, 2014-ben, 2016-ban és 2017-ben elhódította a trófeát. Ötödik diadalával utolérné az AC Milant és az FC Barcelonát az örökrangsor élén. Ezzel szemben az Eintracht első sikeréért küzd, a 25. klub lehet – és a második német –, amely megszerzi az Európai Szuperkupát.

Előzetesen általában a legrangosabb európai sorozat győztese számít az esélyesnek, ugyanakkor a statisztikák alapján nem nagy a fölénye a regnáló BL-címvédőnek, hiszen az eddigi 46 kiírásból csak 26 alkalommal nyert a magasabban jegyzett gárda. A statisztikák alapján jó esély lehet a hosszabbításra, ugyanis a legutóbbi kilenc kiírásból hétszer, az előző négy finálé során pedig egyszer sem ért véget a találkozó a rendes játékidőben. Tavaly a Chelsea 11-esekkel győzte le a Villarrealt.

Idén viszont meglepetés lenne, ha ilyen szorosan alakulna a találkozó, az erőviszonyok mellett azért is, mert a német klub súlyos vereséggel kezdte az idényt a Bundesligában, ami arról tanúskodik, hogy még koránt sincs jó formában. A frankfurtiak hazai pályán 6-1-re kikaptak a Bayern Münchentől múlt pénteken. A Real számára ez lesz az új idény első fellépése.

A két gárda az 1960-as BEK-döntő után másodjára csap össze egymással. A legendás finálét 7-3-ra nyerte a Real, amelyben Puskás Ferenc máig rekordnak számító négy gólt szerzett.

A finn fővárosban sorra kerülő találkozó azért is különleges lesz, mert a leshelyzeteknél félautomata technológia debütál, amely a videobíróknak segít a leshelyzetek gyorsabb és pontosabb megítélésében.

A mérkőzés játékvezetője az angol Michael Oliver lesz, a magyar idő szerint 21 órakor kezdődő találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

Borítóképünk illusztráció. A madridi együttes melegít, mielőtt megkezdődik a Liverpool FC–Real Madrid mérkőzés a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjében a saint-denis-i Stade de France stadionban 2022. május 28-án. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában