Aranylabda

2022.10.17. 22:23

Karim Benzema lett az év legjobb játékosa

A Real Madrid 34 éves csatára Sadio Manét (Liverpool/Bayern München), valamint Kevin De Bruyne-t (Manchester City) előzte meg a szavazáson.

A Real Madrid francia támadója, Karim Benzema átveszi az Aranylabdát a 2022-es Ballon d'Or France Football díjátadó ünnepségen a párizsi Theatre du Chatelet-ben 2022. október 17-én

Forrás: AFP

Fotó: Franck Fife

A Real Madrid 34 éves csatára a szenegáli Sadio Manét (Liverpool/Bayern München), valamint a belga Kevin De Bruyne-t (Manchester City) előzte meg a szavazáson, melynek során nem a naptári évben, hanem a szezonban nyújtott teljesítmény alapján született döntés. A csatár – aki tavaly negyedik volt az Aranylabda-voksoláson – Bajnokok Ligáját és spanyol bajnoki címet nyert az elmúlt szezonban, ráadásul mindkét sorozatban gólkirály lett: a BL-ben 15, a La Ligában pedig 27 találattal zárt.

Benzema Raymond Kopa, Michel Platini, Jean-Pierre Papin és Zinedine Zidane után az ötödik franciaként vehette át a futballvilág legrangosabb egyéni díját. Egyben ő lett a legidősebb győztes az első aranylabdás, az 1956-ban kitüntetett angol Sir Stanley Matthews óta.

A párizsi Chatelet Színházban megrendezett eseményen a szűkített 10-es listán négy BL-győztes játékos kapott helyet Benzema, Thibaut Courtois, Vinicius Junior és Luka Modric személyében. A 30 fős előzetes listán 2005 óta először nem szerepelt a hétszeres első Lionel Messi.

A negyedik alkalommal odaítélt női Aranylabdát az FC Barcelonában játszó Alexia Putellas kapta meg, a spanyol középpályás tavaly is a legjobbnak bizonyult.

SEVCSENKO, Andrij; PUTELLAS, Alexia
Alexia Putellas, a Barcelona játékosa átveszi az év legjobb női labdarúgójának járó Aranylabda-díjat Andrij Sevcsenko korábbi ukrán labdarúgótól a párizsi Chatelet Színházban rendezett díjátadón 2022. október 17-én. A díjat a France Football francia szaklap most rendhagyó módon a 2021-es és 2022-es év választása alapján ítélik oda
Fotó: Mohamed Badra

A legjobb 21 éven aluli labdarúgónak járó díjat, a Kopa-trófeát – amelyről az eddigi Aranylabda-győztesek szavaztak – az FC Barcelonát erősítő, spanyol Gavi vehette át.

A harmadszor odaítélt, legjobb kapusnak járó Jasin-díjat a Real Madrid belga légiósa, Thibaut Courtois érdemelte ki.

A legjobb csatárnak járó Gerd Müller-trófeát Robert Lewandowski, a Bayern Münchentől az FC Barcelonába igazolt lengyel sztár kapta, míg az év klubja az angol bajnok Manchester City lett.

LEWANDOWSKI, Robert
Robert Lewandowski lengyel válogatott labdarúgó, a Barcelona játékosa beszél, miután átvette a Müller-trófeát a párizsi Chatelet Színházban rendezett Aranylabda-gálán 2022. október 17-én
Fotó: Mohamed Badra / Forrás: MTI/EPA

Új kategóriának számított a szociális és jótékonysági projektekben kiemelten tevékeny labdarúgónak megítélt Sócrates-díj, amelyet a 70-es, 80-as évek kiváló brazil futballistájáról neveztek el. Az első díjazott Sadio Mané lett.

A France Football 2016 óta ismét nem a FIFA-val együttműködve, hanem az 1956 és 2009 között megszokotthoz hasonlóan, azaz önállóan ítéli oda az év legjobbjának az Aranylabdát – az idei volt a 66. alkalom.

Az Aranylabda-szavazás végeredménye:
1. Karim Benzema (francia, Real Madrid)
2. Sadio Mané (szenegáli, Liverpool/Bayern München)
3. Kevin De Bruyne (belga, Manchester City)
4. Robert Lewandowski (Bayern München/FC Barcelona)
5. Mohamed Szalah (egyiptomi, Liverpool)
6. Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain)
7. Thibaut Courtois (belga, Real Madrid)
8. Vinicius Junior (brazil, Real Madrid)
9. Luka Modric (horvát, Real Madrid)
10. Erling Haaland (norvég, Borussia Dortmund/Manchester City)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában