Sakk

2022.11.12. 14:49

Nem lehet Oroszországban a sakkvilágbajnoki döntő

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics kizárta annak lehetőségét, hogy Oroszország rendezze meg a világbajnoki döntőt Jan Nyepomnyascsij és Ting Li-zsen között.

Az orosz Jan Nyepomnyascsij a címvédő norvég Magnus Carlsen ellen játszik a dubaji sakkvilágbajnoki döntő második mérkőzésén 2021. november 27-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ali Haider

Az orosz és a kínai nagymester párosmérkőzése 2023-ban lesz, de annak színhelyéről és pontos dátumáról még nem határozott a FIDE. Dvorkovics szerint egy hónapon belül megszületik a döntés. Hozzáfűzte, hogy a FIDE a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlására nem rendezheti meg Oroszországban a címmérkőzést.

A titulusért eredendően a címvédő Magnus Carlsen játszott volna a világbajnokjelöltek nyári tornáját megnyerő Nyepomnyascsijjal, a norvég nagymester azonban utóbb visszalépett a párharctól, mondván, semmi motivációt nem érez, hogy az általa a legutóbbi vb-döntőben legyőzött orosszal üljön újfent asztalhoz.

Visszatáncolása nyomán a FIDE hivatalosan bejelentette, hogy a sakkvilág koronájáért Nyepomnyascsij a világbajnokjelöltek versenyén másodikként végzett Tinggel csap össze. Ekkor ajánlotta fel az orosz szövetség, hogy kész a páros küzdelemnek otthont adni, s színhelynek a moszkvai Tretyakov Galériát javasolta azzal, hogy a vb-finálé második felét pedig Kína bonyolíthatná le.

"Sem Oroszország, sem Kína" - zárta rövidre a kérdést a FIDE-elnök a TASZSZ hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

"Semleges országgal számolunk, még tárgyalunk. Mexikó a fő esélyes, de van még pár érdeklődő" - tette hozzá Dvorkovics.

A NOB február 28-án, négy nappal az ukrajnai háború kezdete után javasolta a sportági világszövetségeknek, hogy az invázió miatt akadályozzák meg Oroszország - és az őt támogató Fehéroroszország - sportolóinak indulását a nemzetközi versenyeken. A FIDE március 16-án megtiltotta a két ország válogatottjainak a részvételét a szervezet égisze alatt zajló viadalokon, de lehetővé tette, hogy eseményein az orosz és fehérorosz sakkozók egyénileg, a FIDE zászlaja alatt szerepelhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában