Nyíregyháza hírei

2011.05.20. 12:32

Ötven éves a mérnökképzés Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - A 2000-ben integrációval létrejött Nyíregyházi Főiskola egyik jogelőd intézményében, a Mezőgazdasági Főiskolán fél évszázada, 1961-ben kezdődött el a mezőgazdasági szakemberek képzése. Ebből az alkalomból rendeztek emlékülést a főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Karán csütörtökön.</p>

A 170 vendég jelenlétében, 9 ország résztvevővel lezajlott ülés a rektori, majd dékáni köszöntő után filmvetítéssel egybekötött időutazással folytatódott. A történelmi visszatekintés után az aktuális helyzetről, a jelen kutatásairól hallhattunk előadásokat, s bemutatták az évfordulóra készült 500 oldalas kötetet is. A nap a laborok megtekintésével és a világbajnok campuson történt sétával zárult, pénteken pedig Multidiszciplináris Konferencia vette kezdetét, melynek jelentőségét növeli, hogy a konferenciát szervező partnerintézmény, a Nagybányai Egyetem Műszaki Kara szintén az idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját.

A két eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón dr. Sikolya László, dékán az elmúlt hetek eredményeire irányította a figyelmet. Beszélt a hallgatók által az Országos Tudományos Diákköri Konferencián és a Pneumobil versenyen elért sikerekről, valamint a Tangazdaság nagydíjas sertés tenyészcsoportjáról. Mint mondta, az eszköz- és műszerparkjában, a kutatás és képzés vonatkozásában is megújult karon minden adott, hogy a jövő is eredményes legyen.

A Nagybányai Egyetemről érkezett Páy Jenő professzor, a 9. Multidiszciplináris Konferencia elnöke elmondta, hogy a több tudományterületet érintő eseményen hat ország 43 előadója vesz részt. A 15 éves múltra visszatekintő konferencia elsősorban a Kárpát-medence kutatóinak eredményeit mutatja be, de idén még török és koreai vendégek is jelen vannak.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!