Nyíregyháza hírei

2012.10.18. 09:37

Sok lakó nem hiszi el, hogy van ilyen szabályozás

Nyíregyháza - Nyíregyházán több száz lakást zártak ki a gázszolgáltatásból, mert a szakemberek az ott élők biztonságát veszélyeztető hibákat találtak. Jellemzően az okozza a problémát, hogy a nyílászárócsere után megváltozott a légellátás, ám erről a lakók nem értesítették a szolgáltatót, így az új rendszer műszaki engedélyeztetése sem történt meg.

Nyíregyháza - Nyíregyházán több száz lakást zártak ki a gázszolgáltatásból, mert a szakemberek az ott élők biztonságát veszélyeztető hibákat találtak. Jellemzően az okozza a problémát, hogy a nyílászárócsere után megváltozott a légellátás, ám erről a lakók nem értesítették a szolgáltatót, így az új rendszer műszaki engedélyeztetése sem történt meg.Korábbi cikkünkben a szolgáltató szóvivője elmondta, kinek a felelőssége lenne a lakók tájékoztatása, ezúttal a kivitelezők, s a közös képviseletet ellátó társaságok egy-egy képviselője mondja el a tapasztalatait.

Molnárné Hevér Katalin építész lapunknak azt mondta, 2008-tól már csak olyan pályázatokat adtak be, melyeket a TIGÁZ engedélyezett, ezek esetében nincs is probléma. A gond azokkal a lakóközösségekkel, és ebből kifolyólag azokkal a társasházakkal van, ahol a lakók, miután megtudták, hogy a nyílászárócserét követően milyen engedélyeztetési procedúrát kell végigcsinálniuk, visszaléptek.

– Voltak olyan közösségek, melyek az egész panelprogramtól, mások csak az ablakcserétől álltak el. Azt mondták, senkinek sem akarnak majd elszámolni azzal, hogy változtatják meg a szellőzést, és inkább megcsináltatták magánúton, az engedélyeztetésről azonban megfeledkeztek. Abban biztos vagyok, hogy a szakmájukat magas szinten űző ablakszerelők elmondják a lakóknak, hogy a szolgáltatóval engedélyeztetniük kell az új rendszert, ám sajnos tudjuk, hogy nem mindenki ilyen. Vannak, akik nem akarják elriasztani a potenciális ügyfelet azzal, hogy további költségekkel riogatják, ezért inkább nem említik, hogy az ablak beszerelését követően a szolgáltató engedélye szükséges. Egyébként a sok éves tapasztalatom alapján úgy gondolom, hogy a panelprogramot a kiírásnál rontották el, hiszen sok helyen, például a gázkonvektoros lakások esetében nem is lett volna szabad támogatni a szigetelést. Amire azért költöttek nagyon sokan nagyon sokat, hogy spóroljanak, most viszont újra nekik kerül pénzbe az, hogy elfogadható körülményeket teremtsenek.

Sok bába közt elvész a gyermek

Az egyik nyíregyházi társasház-képviseletet ellátó vállalkozás ügyvezetője lapunknak elmondta: már a 2006-as pályázatokban is előírás volt a légellátás biztosítása, szerinte azokkal a lakásokkal van probléma, ahol ezt megelőzően, vagy nem a panelprogram részeként történt meg a nyílászárócsere. – A panelprogramot felelős szakemberek irányították, akik tudták, mik az előírások, s hogy mire kell felhívniuk a lakosok figyelmét. Mi magunk is számtalanszor elmondtuk ezt lakógyűléseken, de a lakástulajdonok egész egyszerűen nem hallgattak ránk, sőt, nem is hitték el, hogy ilyen szabályozások léteznek. Nem is a költségek miatt idegenkedtek a szellőzővel ellátott ablakoktól, többen például azért nem szereltették be, mert azt mondták: lehűti a konyhát. – A szakember szerint nem megfelelő a kommunikáció a TIGÁZ, a kéményseprők, a nyílászáró-forgalmazók és a gázszerelő között, ezért vész el számos lényeges információ.

– Sok bába közt elvész a gyermek, ennek pedig a lakók látják kárát – mondja, s hozzáteszi: a szabályozás sem egyértelmű. – Nem tudjuk, hogy a TIGÁZ miért kötelez minden egyes lakást a vizsgálatra, s miért zár ki mindenkit a szolgáltatásból, hiszen vannak olyan szakemberek, akik szerint utóbbi nélkül is elvégezhető az ellenőrzés. Előfordult, hogy az egyik nyíregyházi épületben nem szerelték le az órákat, egy másikban igen, egy harmadikban pedig a rendszereket át is kellett alakítani – a hiba ugyanaz volt, az eljárás viszont nem. De vajon miért? Arról sem beszél senki, hogy milyen formában tehetők használhatóvá a tulajdonosok korábbi vízmelegítő készülékei. De sokan azt sem tudják, hogy a távfűtött lakásokban a használati melegvizet a Nyírtávhő is adhatná, csak a vezetékeket kellene kiépíteni, és mi ezt az egyik, most a gázkizárással érintett társasház lakóközösségének fel is ajánlottuk, ők nem akartak élni a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!