Nyíregyháza hírei

2012.11.13. 07:21

A középdöntőben az ifjú citerás

Nyíregyháza, Budapest - A zsűri vigaszágon juttatta tovább a középdöntőbe a Nyíregyházán tanuló diákot.

Nyíregyháza, Budapest - A zsűri vigaszágon juttatta tovább a középdöntőbe a Nyíregyházán tanuló diákot.A középdöntőbe jutott a Fölszállott a páva 2012 hétvégi adásában Krajcsó Bence, a nyíregyházi Művészeti Középiskola zeneművészeti tagozatának 13. osztályos növendéke. Mint a lapunkban is beszámoltunk róla, az elődöntőbe bejutott 48 résztvevő között az egyetlen citerás a vésztői származású Bence volt.

Felszabadultan a színpadon

- Két napot kellett Budapesten tölteni a televíziós felvétel miatt. Mozgalmas és fárasztó órák vártak rám, hiszen akkor készültek a riportok és a vágóképek is a szereplőkkel - elevenítette fel érdeklődésünkre az élményeit a fiatalember. - Az első nap volt a főpróba, amely a számomra nagyon rosszul sikerült, meg is ijedtem. Másnap a versenyre már úgy mentem ki, hogy minden mindegy, már az nagy eredmény, hogy itt lehetek. Mikor léptem ki a színpadra a zsűri elé, nagyon izgultam, de amint elkezdtem játszani, már nem éreztem feszültséget, felszabadultan citeráztam. Bár a zsűri tagjai jókat mondtak rólam, a kapott pontszámok alapján nem jutottam tovább a kategóriámból. A zsűrinek azonban lehetősége volt még arra, hogy „vigaszágon” továbbjuttasson két fellépőt a néptáncos és népzenei együttes közül. Mivel nagyon sok jó produkció volt, már beletörődtem, hogy a számomra itt véget ért a verseny, s akkor kimondták a nevem. Azt hittem, rosszul hallok, volt egy kis képszakadás is, de nagyon jó érzés töltött el, hogy folytathatom a versenyzést a következő fordulóban is. Az adás után a zsűri egyik tagja, Sebestyén Márta személyesen gratulált, mert a műsoridőben már nem volt erre lehetősége.

„Kapkodós” játékmód

A hétvége pihenéssel telt Bence számára, de hétfőn már meg is kezdte a felkészülést az újabb fordulóra.

- A középdöntő decemberben lesz. Felkészítőmmel, Nauner-Agárdi Éva tanárnővel úgy döntöttünk, hogy dél-dunántúli népdalkincset játszom majd. Dél-Dunántúlon a hagyományos citerajáték honos, vagyis nyomófával játszanak és nem ujjal. Az egyik kéz a nyomófát kezeli, a másik kéz belekap a húrokba, ezért is nevezik azt „kapkodós” játékmódnak. Remélem, ezzel is elnyerem majd a zsűri és a közönség tetszését - mondta befejezésül Krajcsó Bence.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!