Nyíregyháza hírei

2012.11.16. 18:06

Adományvonal a vakok és gyengénlátók megsegítésére

Nyíregyháza - Novemberben és decemberben a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének célkitűzéseit támogatják azok, akik a 1788-as vagy a 13688-as hello holnap! adományvonalat hívják vagy sms-t küldenek.

Nyíregyháza - Novemberben és decemberben a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének célkitűzéseit támogatják azok, akik a 1788-as vagy a 13688-as hello holnap! adományvonalat hívják vagy sms-t küldenek.A szövetség több mint 50 ezer vak embernek ad lehetőséget arra, hogy az esélyegyenlőség jegyében élhesse hétköznapjait, információhoz jusson, tanulhasson és dolgozni tudjon.A vak, aliglátó és gyengénlátó embereket több módon is segítik: az országban egyedülálló hangoskönyvtárukban például irodalmi alkotások állnak az olvasók rendelkezésére. E könyvtár ma már nemcsak a látássérülteket, hanem a diszlexiásokat is segíti. Braille-könyvtáruk szintén páratlan Magyarországon, a halmozottan fogyatékos siket-vakok számára ez a könyvtár szinte az egyetlen használható irodalmi forrás.

Az egyesület Braille-nyomdája kiadványokat, újságokat, tankönyveket állít elő, ami költségvetésüket jelentősen megterheli. Segédeszközboltjuk speciális eszközöket forgalmaz, amelyek a vak emberek önálló életvitelét teszik könnyebbé. Az itt kapható közel ötszázféle - látássérültek számára nélkülözhetetlen - termékből az állam kizárólag a fehér botot támogatja segédeszközként. Magyarországon a szövetség képzi ki a legtöbb vakvezető kutyát, amiért az igénylő csak jelképes összeget fizet, de egy kutya kiképzésének költsége 1,8 millió forint.

A szövetség munkáját az állami támogatás mértékének csökkenése is nehezíti, helyette pályázatok útján tudnak támogatáshoz jutni, ami bizonytalan helyzetet jelent az általuk segített látássérülteknek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!