Nyíregyháza hírei

2012.11.23. 12:40

Erdőtelepítő hallgatók Nyíregyházán

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Főiskola bő tucat hallgatója és tanáraik indultak Huszka Ferenc erdésszel a Sóstói-erdőbe, ahol egy kivágott részt telepítettek újra.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Főiskola bő tucat hallgatója és tanáraik indultak Huszka Ferenc erdésszel a Sóstói-erdőbe, ahol egy kivágott részt telepítettek újra.Ennek két oka volt, egyrészt a korábban beteggé vált területet tarvágták, és 2009-ben már visszatelepítették, azonban egy része a fiatal fáknak a száraz időszak miatt nem maradt meg, másrészt a tavaszi viharos szelek is kicsavargattak a fiatal fák közül többet. Ezek jól felismerhetők, és ahol hiány van, oda a most érkezett ezer csemetéből telepítettek pótlást. A telepítés során őshonos fajta, a kocsányos tölgy kapott elsőbbséget, de szükség volt más fajtákra is, amik viszont gyorsabban nőnek. Azt, hogy végül melyikük marad meg a ritkításon túl a természet erői is befolyásolják.

- Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési miniszter meghívására hazánkba érkezett Swami Maheshwarananda a Jóga a Mindennapi Életben Rendszer alapítója, aki elmondta, hogy a Föld elsivatagosodása, a talajerózió ellen és a természetes vizek hasznosítására jó megoldás a talaj megkötése, aminek legésszerűbb eszköze a fatelepítés - mondta Szabó Sándor tanár. -Ennek a kezdeményezésnek szívesen lett ez a társaság a hírvivője és végrehajtója, hiszen a talajszárazság hazánkat is sújtja. A hallgatók nagyobb része biológia szakos hallgatók, környezettanosok, illetve földrajzosok, valamint mellettük a biológia tanszék négy felnőtt kollégája is tagja a csapatnak.

Huszka Ferenc vezető erdész irányítása mellett szétosztották a kesztyűket, ásókat, és elkezdték telepíteni a terepjáróval érkezett csemetéket.

1200 facsemete került földbe – jelezte a fél napos megfeszített munka eredményét Szabó Sándor főiskolai tanár, aki hallgatókkal és munkatársakkal közösen telepített erdőt a Sóstói út mentén. Külön köszönet a Nyírerdő ZRT munkatársainak, köztük Tölgyfa Gábor – mondta a jól végzett munka nyomán a tanár úr. Ennek volt egy előzménye, amikor nemrég 6000 makkot vetettünk el, és lesz egy folytatása, mert hamarosan Debrecenben fogunk ugyanígy facsemetéket ültetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!