Nyíregyháza hírei

2012.12.10. 10:32

Buddha lábnyomai képeken

Nyíregyháza - Megjelent a litván származású, Nyíregyházán élő fotóművész, Normantas Paulius 14. albuma, A Buddha négy lábnyoma, melynek alcíme: A négy szent város.<strong>

Nyíregyháza - Megjelent a litván származású, Nyíregyházán élő fotóművész, Normantas Paulius 14. albuma, A Buddha négy lábnyoma, melynek alcíme: A négy szent város.A könyvben az a négy város – Lumbini, Bodhgaya, Sarnath és Kushinagar – elevenedik meg, ahol Buddha megszületett, megvilágosodott, először prédikált és elhagyta a földet. A 108 színes képet tartalmazó kötet előszavát a dalai láma írta – a fotóművész személyes kérésére. – Ez már a második albumom, melynek a dalai láma írta az előszavát – mondta lapunknak a fotográfus, aki az elmúlt több, mint két évtizedben többször járt Tibetben, Indiában, Pakisztánban, Nepálban, Kínában, Thaiföldön, Kambodzsában, Mianmarban, Bhutánban, Sri Lankán, de Vietnamban, Laoszban, Indonéziában és Dél-Koreában is fotózott. Készített albumot Buddha gyermekeiről, Kőrösi Csoma Sándor valóságos és álombeli útjáról, a Tizennégy testvérről, a litvániai keresztek hegyéről, emléket állított Robert Capának, a legyőzhetetlen amdi tibetieknek, a háborúnak és békének.

A friss kötet 108 képe olyan helyeket mutat be, ahol évente több millióan fordulnak meg, hogy imádkozzanak, elvonuljanak a világ zaja elől. Bodhgayában például több ezren imádkoznak együtt, az ünneptől függően vannak 8–9 napos rituálék is. Az sem véletlen, hogy éppen ennyi kép került az albumba: a 108 Buddha kedvenc száma. Normantas Paulius képein emberek, templomok, kolostorok, szerzetesek. Az egyik oldalon apácák imádkoznak, a másikon fiatal lányok cukornádat rágcsálnak: éhesek, másuk nincs. Áldozókemencék, harangok, és imazászlók mindenütt. Az egyik képen Asóka király több, mint kétezer éve oszlopa, egy másikon régi kolostor romjai. És persze Buddha lábnyomai.

A Petro Ofsetas által kiadott albumot december 14-én Budapesten, a Magyar Fotográfusok Házában mutatják be, a művészt és a képeit Keleti Éva, a magyar fotóművészet egyik legkiemelkedőbb alakja méltatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!