Nyíregyháza hírei

2013.01.31. 12:45

Érdekességek a mai napról – január 31.

95 éve Oroszországban bevezették a naptárreformot, január 31. után február 14. következett. E naptól a Gergely-naptárt használták.

95 éve Oroszországban bevezették a naptárreformot, január 31. után február 14. következett. E naptól a Gergely-naptárt használták. A naptárak eltérése miatt a pravoszláv Karácsony is eltolódik, emiatt a Nyugat – Európában dolgozó vendégmunkások két hullámban autózzák keresztül a kontinens közepét.

216 éve született Franz Schubert osztrák zeneszerző, a modern dal megteremtője (Befejezetlen szimfónia). Teljes nevén: Franz Peter Schubert Számos dalt komponált Goethe költeményeire. Ismert dalciklusai A szép molnárné és a Téli utazás. Nagy dalkomponista, a 19. század zenéjének egyik legkiválóbb formateremtője 1828-ban halt meg.

111 éve Aradon született a magyar filmgyártás legnagyobb szívtiprója Jávor Pál színész (Hyppolit a lakáj, Halálos tavasz, Egy csók és más semmi, Havi 200 fix, Fizessen, nagysád!, Halálos tavasz, A beszélő köntös )

64 éve Chicagóban az NBC sugározta az első napi szappanoperát, a "These Are My Children"-t.

63 éve az Amerikai Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy elrendelte a hidrogénbomba kifejlesztését. Harry Spencer Truman jelentette be. 1945.04.13-án, Franklin Delano Roosevelt elnök halála után, az alelnöki tisztségből lett az Amerikai Egyesült Államok 33. elnöke. Augusztus 2-án a potsdami csúcstalálkozón képviselte az Egyesült Államokat, ahol a győztes szövetséges hatalmak (az USA, Nagy-Britannia és a Szovjetunió) megegyeztek Németország leszerelésében, valamint a jóvátételi fizetési kötelezettségek szabályozásában. Augusztus 6-án - miután Japán elutasította az USA fegyverletételi ajánlatát - Truman elnök adott parancsot arra, hogy - a történelemben először - atombombát dobjanak Hirosimára.

Kormányzása alatt megkezdődött a Szovjetunióval fennálló szövetség lazítása. Augusztus 24-én elrendelte a háború alatt a Szovjetuniónak rendszeressé vált szállítások megszüntetését, majd 1947.03.12-én a kongresszushoz intézett üzenete szerint az USA "saját biztonsága érdekében" a jövőben támogatást nyújt a kommunizmus ellen küzdő államoknak, különösen ha az érintett országok a Szovjetunió közelében találhatók. Ez a róla elnevezett Truman-doktrína, amely szakít a Monroe-elvvel és hivatalosan meghirdeti a szovjetellenes politikát. A szovjet-amerikai viszonyban gyökeres fordulat következett be, felbomlott a háborúban kialakult szövetség, kezdetét vette a hidegháborús politika.

Az USA elsőként a görög és a török reakciós erőknek nyújtott anyagi támogatást. 1951.04.11-én leváltotta Douglas MacArthur tábornokot, az USA távol-keleti főparancsnokát, mivel nem követte a hivatalos amerikai politikai célokat a koreai háborúban. 1952.11.04-én Truman utódjául a republikánus Dwigt David Eisenhowert választották az Egyesült Államok elnökévé. Az atombomba működésének alapja a transzurán elemek bomlása során keletkezett felszabaduló energia, ami az úgynevezett kritikus tömeg elérésekor indul be. Ezt úgy érik el, hogy két, vagy több kritikus tömegnél kisebb egységet robbantással nyomnak össze.

A hidrogénbomba a könnyű atomok fúziója során felszabaduló energiával rombol. Hatása sokkal nagyobb, mint az atombombáé. A reakciók szabályozott működtetése alapja az atomreaktornak, de a fúziós energiát mai napig nem lehet szabályozni, pedig a világ tengereiben lévő deutériumból szinte korlátlan mennyiségben állíthatnánk elő energiát.

55 éve az USA Föld körüli pályára bocsátotta első mesterséges holdját, az "Explorer-1"-et. Az USA ezzel lépett be az "űrkorszakba". Rendesen le voltak maradva, mert 1957.10.04-én a Szovjetunió már Föld körüli pályára bocsátotta a Szputnyik-1 első mesterséges holdat, amely 24 500 km/órás sebességével 95 perc alatt kerülte meg a Földet, 11.03-án a Szputnyik-2 második mesterséges holdat, fedélzetén számos műszerrel és a Lajka nevű kutyával. A Szovjetunió űrhajózás területén szerzett előnye sokkot váltott ki az Amerikai Egyesült Államokban, erősen nyugtalanította az amerikai szakembereket és a közvéleményt, amelynek hatására egyre nagyobb intenzitással folyt az űrkutatást.

98 éve Oroszország végrehajtotta az első gáztámadást. A támadás németek ellen irányult. Nem az övék volt az alapötlet, 1915. április 22-ig, amikor az 5. német hadtest által elfoglalt Ypern és környékén „összejött” az addig sikertelen támadás. 170 tonna klórgázzal megtöltött, összesen 5730 tartályt telepítettek a 6,4 kilométer hosszú front mentén. A telepítésben részt vevő katonákat oxigénpalackokkal látták el, akik pedig ott is maradtak harcolni, egy speciális, a klórt megkötő nedves párnát kaptak. A németek korábban aláírták a Hágai egyezményt, ami megtiltotta a gázok használatát, de annyira vesztésre álltak, hogy megszegték a rendelkezést. A franciák egyik tábornoka észlelte a veszélyt, de nem hittek neki, így nem készültek fel az antant hatalmai a támadásra.

131 éve született Anna Pavlova orosz balerina, koreográfus. Az ő művészi tevékenységének tudhatjuk be a balett formai megújítását, és az úgynevezett orosz iskola kialakulását. Új elképzelések alapján alakították ki a ruhákat és a koreográfiákat is. A mai klasszikus balett szinte teljesen az ő munkája alapján készül.

94 éve született Jackie Robinson, aki némi rasszista megközelítésben csak azért tart számon a sport, mert ő az első fekete baseball-játékos, aki bekerült a nemzeti ligába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!