Nyíregyháza hírei

2013.01.29. 15:34

Kutyaszorítóban a menhelyek

Nyíregyháza - A gazdák nagy része valószínűleg nem tudja kifizetni a chip beültetésének a költségét.

Nyíregyháza - A gazdák nagy része valószínűleg nem tudja kifizetni a chip beültetésének a költségét. – Nem tudjuk mással magyarázni a drasztikusan megnőtt gazdátlanná vált, utcán kóborló kutyák számát, mint a január elsejétől kötelező chip beültetéssel – mondta kérdésünkre Dankó Dóra, a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány csatorna utcai állatotthonának vezetője. A kapura már kitették a megtelt táblát, a létszámstop csak a beteg, sérült állatokra nem vonatkozik. – Jelenleg 200 kutya – 70 kölyök és 130 felnőtt eb – van az otthonba, amire eddig soha nem volt példa. Az elmúlt másfél hónapban folyamatosan azt tapasztalják az állatmentők, hogy a chip költségeit kifizetni nem tudó gazdák egyszerűen kidobják a kutyájukat, szélnek eresztik őket, valami csak történik.

Sok bejelentést kapnak

– Volt olyan szabolcsi település, ahonnan 30 kóbor ebet kellett volna behoznunk az otthonba, amit jelenleg nem tudunk megoldani – mondja Dankó Dóra, s hozzátette: naponta 15-20 bejelentést kapnak, napi 25-30 négylábút kellene befogadniuk. Az állatotthon vezetője szerint nemcsak a menhelyek, állatotthonok, hanem a gyepmesteri telepek sem bírják a terhelést, a befogadóképesség legvégső határáig jutottak. Fizikai lehetetlenség ennyi gazdátlan kutyát befogadni, tartani és új gazdát találni számukra.

– Tanácstalanok vagyunk, nem tudjuk, mit lehet tenni – ismeri el az állatvédő, s a hasonló szervezetek sem jutnak ettől többre. Azt látják, a gazdák nem tudják, nem értik a chip lényegét, nincs pénzük kifizetni a költséget, plusz az állatorvosi vizsgálat díját – mert csak egészséges ebbe ültethető be –, a negyven ezer forintos bírság összege pedig még riasztóbb. Talán, ha haladékot kapnának a gazdák, ha az ellenőrzés idejét kitolnák, több kutya maradhatna a gazdájánál.

A Kisherceg Állatmentő Egyesület honlapján gazdikereső és elveszett állatok sorjáznak libasorban. Az egyesület munkatársai lehetőségeikhez mérten azonnal autóba szállnak, ha gazdátlan vagy sérült állatról kapnak bejelentést. A mentett kutyát, macskát ilyenkor állatorvoshoz viszik, ahol ellenőrzik az állapotát, szükség esetén gondoskodnak a kezeléséről is. Örökbefogadó gazdához csak oltott, féregtelenített, jó fizikai állapotban lévő állatot engednek, ezt elérni azonban sok esetben idő- és költségigényes feladat.

– Nekünk nincs saját telephelyünk nincs, úgymond szívességből lehetnek a kutyák az egyesület tagjainál. Mint mindenütt, nálunk is nagy a zsúfoltság, minden kennelünk foglalt. Én egyébként pártolom a chipbeültetést. A héten például egy 20 év körüli németjuhászt juttattunk vissza egy idős bácsinak, a kutyát már siratta az egész család, de a chip segítségével haza tudtuk vinni – említette Harsányi Ágnes, a Kisherceg Állatmentő Egyesület alapító tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!