Nyíregyháza hírei

2013.02.27. 11:43

Agrárkamarai választások: szavaztak a megyei küldöttekre

Nyíregyháza - A listán szereplő szervezetek a teljes élelmiszerláncot átfogják.

Nyíregyháza - A listán szereplő szervezetek a teljes élelmiszerláncot átfogják.

Lezárultak az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara létrehozására irányuló megyei küldöttválasztó közgyűlések. A február 1-21. közötti voksoláson 19 megyében összesen 1230 kamarai küldöttet választottak meg.

A Magyar Agrárkamara Átmeneti Elnöksége által elfogadott és dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által jóváhagyott választási szabályzat értelmében a szavazás listás rendszerben történt, azaz a megyei küldöttjelölteket tartalmazó listákra lehetett szavazni. Jelöltlista állítására az országos ágazati érdekképviseleti szervezetek és azok országos szövetségei voltak jogosultak 2013. január 21-ig.

Arányos érdekképviselet

A megadott határidőig a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) és 11, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az erdőgazdálkodás és a vidékfejlesztés területén meghatározó érdekképviselet és szakmai szövetség állított közös listát. A listán szereplő szervezetek a teljes élelmiszerláncot átfogják, így biztosítható az új kamarában összefogott különböző ágazatok érdekeinek arányos képviselete.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a küldöttválasztó részközgyűléseket február 1-13. között, a 13 járás székhelyén, közjegyző jelenlétében tartották meg. Február 21-én Nyíregyházán pótszavazásra került sor, ezen már csak a választási névjegyzékre pótlólag (fellebbezés után) felkerültek voksolhattak.

A megyénket képviselik

Az agrárkamarai választói névjegyzékre 197.617-en kerültek fel, ők voltak jogosultak szavazni a megyei küldöttválasztó közgyűléseken. Közülük összesen 14.565 leendő tag járult az urnákhoz, az érvénytelen szavazatok aránya nem érte el a 7 %-ot. Annak ellenére, hogy a MAGOSZ által állított és 11 szervezet által támogatott egyetlen listára lehetett szavazni, és hogy a szavazatok száma nem befolyásolta az eredményességet, voltak olyan járások, mint például Vásárosnamény és Nagykálló, ahol országos viszonylatban is kimagasló volt a részvételi arány. Tehát az agrárkamarai választásokon minden eddiginél többen vettek részt. A szavazók száma meghaladta a korábbi agrárkamara teljes taglétszámát. Az előző, 2008-ban lezajlott választáshoz képest több mint tízszeres volt a részvétel – tájékoztatta lapunkat Rácz Imre a megyei Agrárkamara átmeneti elnöke.

A választási folyamat következő lépése a március 9-i megyei alakuló küldöttgyűlések megtartása lesz, ahol a most mandátumot kapott megyei küldöttek megválasztják a megyei tisztségviselőket, köztük a megyei elnököt és azt a 15 országos küldöttet, akik az országos küldöttgyűlésen képviselik a megyét.

Az országos küldöttgyűlés március 28-án tartja majd alakuló ülését a Parlament felsőházi termében, ahol az alapszabály elfogadásával hivatalosan is létrejön az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!