Nyíregyháza hírei

2013.02.25. 13:28

Árvízvédelmi információs rendszer épült a Felső-Tiszán

Baktalórántháza - Árvíz-hidrológiai sajátosságai miatt a Felső-Tiszán és mellékfolyóin az év bármely időszakában lehet számítani magas és heves árhullámokra.

Baktalórántháza - Árvíz-hidrológiai sajátosságai miatt a Felső-Tiszán és mellékfolyóin az év bármely időszakában lehet számítani magas és heves árhullámokra. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi IgazgatóságAz árvízvédelmi információs rendszer fejlesztése a Felső-Tisza vízgyűjtőjén” című, a Svájci-Magyar Együttműködési Programból finanszírozott pályázatának fő célkitűzései között szerepelt az árvízi lefolyás elemzése, térinformatikai adatbázisra épülő csapadék-lefolyás modell létrehozása, az árvízi felszíngörbe megszerkesztésének módszertani elemzése és számítások elvégzése a különböző valószínűségű árvizek meghatározására. A globális éghajlatváltozás és az erdősültség-változás hatásait is figyelembe vették a mértékadó árvízszint meghatározásában.

A porjekt zárókonferenciáját tegnap és ma rendezik Baktalórántházán, ahol a A Fetivízig 3 oldalú (magyar-ukrán-román) árvízvédelmi konferencián mutatta, mutatja be az elért eredményeket a Felső-Tisza vízgyűjtő országai számára. Az árvízvédelmi információs rendszer fejlesztése érdekében a Fetivízig a rádiókommunikációs rendszerét is fejlesztette. Az igazgatóság a Lápi-főcsatornán lévő újtyukodi szivattyútelepnél és a szamossályi zsilipnél új hidrológiai mérőállomásokat hozott létre, melyeket a közös magyar–ukrán távmérő rendszerbe integrált. Mindez újabb lépést jelent a felső-tiszai árvízi biztonság növelése és az árvízkezelés megerősítése érdekében.

A projekt eredményeként megvalósult az árvízi lefolyás elemzése egy térinformatikai információkat is figyelembe vevő csapadék-lefolyás modell segítségével. Elkészült egy tanulmány is az árvízi lefolyás elemzésére, a 100 és a 200 év visszatérésű gyakoriságokhoz tartozó mértékadó árvízi felszíngörbék alakulására.

A projekt összköltsége: 76,4 millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!