Nyíregyháza hírei

2013.02.26. 15:27

Példát mutat Huszártelep

Nyíregyháza - Nyomon követhető az oktatás fontossága, a görög katolikus egyház mindennapi jelenléte, a munkában való aktív részvétel.

Nyíregyháza - Nyomon követhető az oktatás fontossága, a görög katolikus egyház mindennapi jelenléte, a munkában való aktív részvétel. Nem mindennapi vendégeknek daloltak kedden a huszártelepi általános iskola roma diákjai: az énekórájukra Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az USA magyarországi nagykövete és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere látogatott el. Egy másik tanteremben a bemutatkozáskor az Alexandra keresztnevet hallva a nagykövet asszony elárulta, hogy ezt a szép nevet viseli a nővére is.

A hazai és külföldi politikus azért vendégeskedett Nyíregyházán, hogy megismerkedjenek azokkal a programokkal, amelyek segítik napjainkban a hátrányos helyzetek felszámolását, a társadalmi felzárkóztatások megvalósítását. Először a Türr István Képző és Kutató Intézetet keresték fel, ahol Köpeczi-Bócz Tamás főigazgató tájékoztatást adott a „Nő az esély” programról, a felnőttkori kompetenciamérésről, a megyei közfoglalkoztatásról és képzésről.

Bizalom és munka

– Az intézetünkben komplex képet adtunk arról a sokrétű munkáról, amellyel segítjük a hátrányos helyzetű emberek mindennapi életét – tájékoztatta szerkesztőségünket a TKKI vezetője. – Az egy év kevés idő, de így sok eredményt tudunk felmutatni. A közreműködésünkkel a „Bizalom és munka” projekt keretében újult meg az egyik huszártelepi épület, amelyben 18 család talált szép új otthonra. Közülük nagyon sokan dolgoztak is az épület felújításán. Éppen ma volt annak a dajkaképzésnek a modulzáró vizsgája, amelyen 19 hátrányos helyzetű, illetve roma származású nő vett részt. Természetesen új programokat is indítunk férfiaknak és nőknek, hogy segíthessük az életüket.

Balog Zoltán és Eleni Tsakopoulos Kounalakis a nap során intézményeket látogattak, valamint részt vettek a „Tettekben az esély” című konferencián. Felkeresték többek között a Huszártelepet is, ahol a teleprehabilitációs programban felújított, decemberben átadott lakások megtekintését sem hagyták ki programjukból.

– Modellértékű az a munka, ami a Huszártelepen fogadja az idegeneket – nyilatkozta lapunknak Balog Zoltán miniszter. – Nyomon követhető az oktatás fontossága, a görög katolikus egyház mindennapi jelenléte, a munkában való aktív részvétel – gondolok itt a szépen felújított épületre. A sok szép eredmény a példaértékű összefogásnak köszönhető. Eddig főleg hazai forrásból fejlesztettünk, de a további fejlesztés 90 százaléka már uniós forrás lesz.

Az biztos, hogy a minderre fordítható pénzzel jobban kell gazdálkodni, mint a korábbi években, évtizedekben tették, hogy valóban legyen szemmel is látható eredménye a fejlesztésnek. Ha a fejlesztésnek van kézzel fogható eredménye, akkor a többség mögénk áll, s ez mindenkinek az érdeke. Ugyanakkor az emberek szeretnek itt lenni, jól érzik itt magukat, innen a város is jól megközelíthető. Az épületek jók, erősek, az itt élők maguk is dolgoznak a felújításukon, s nekünk az a kötelességünk, hogy minden segítséget megadjunk nekik.

Sokan segítik egymást

Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet a következőket mondta a látogatásáról:

– Minden tiszteletem az országé és a városé, hogy innovatív programokkal segíti a hátrányos helyzet felszámolását. Az integráció megvalósítása nagy kihívás az én hazámban is. Nyíregyházán azt tapasztaltam, hogy nagy erőfeszítéseket tesznek a gyermekek és a felnőttek képzése érdekében. Tiszteletre méltó mindaz a munka, amit azért végeznek, hogy elérjék a minőségi változást a hátrányos helyzetű emberek életében.

A Huszárvárban a nagykövet átadta az Aktív Állampolgárságért oklevelet a Human-Net Alapítvány képviselőjének.

– Több mint egy évvel ezelőtt hoztuk létre az Aktív Állampolgárságért-díjat, hogy elismerjük azoknak a magánszemélyeknek és szervezeteknek a munkáját, akik sokat tesznek azért, hogy megváltozzon a környezetük – idézte fel a múltat Eleni Tsakopoulos Kounalakis. – Amerikában mindig is nagy volt a közösségi aktivitás, hiszen már az első telepeseknek a családjuk mellett a közösségükről is gondoskodniuk kellett a túlélés érdekében. Magyarországon is számos példája van a közösségi aktivitásnak. Nagyon sokan segítik egymást a jobb élet reményében.

A Human-Net Alapítvány is sokat fáradozik a helyi családok lakhatási és munkahelyi körülményeinek javításáért, a munkatársai az élet számos területén segítik a huszártelepi roma közösséget, hiszen a szegénység megtöréséhez, a hátrányos helyzetből való kitöréshez, az integrációhoz tanulásra és pénzkereseti lehetőségre van szükség. Értékelendő a nagyfokú összefogás is, hiszen a Human-Net Alapítvány a kitartó munkáját a városi önkormányzattal, civil szervezetekkel, a roma lakossággal együtt végzi.

Jó úton járnak

Az Aktív Állampolgárság oklevelének átvétele után Lengyelné Pogácsás Mária, az alapítvány ügyvezető igazgatója a következőket mondta lapunknak:

– Váratlanul ért bennünket ez a nagy megtiszteltetés, amely munkánk elismerése. A szociális munkások a szerteágazó tevékenységének csak egy területe a Huszártelepen végzett munka. Mint családsegítő szolgálat és mint alapítvány azért dolgozunk, hogy képessé tegyük az embereket alulról jövő szerveződések létrehozására. Segítsünk olyan halmozott problémákon, amelyek meghatározzák a mai világban az emberek életét, mint például a munkanélküliség, az adósság terhe. Mivel a szociális munkások kevés elismerést kapnak, ez a díj kiemelkedő jelentőségű a számunkra. Jelzi, hogy jó úton járunk. Sajnos, a jelenlegi gazdasági helyzetben a munkánk nem lesz kevesebb, van még mit csinálnunk.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!