Nyíregyháza hírei

2013.02.28. 08:27

Zsebből fizették ki a milliókat

Nyíregyháza - Amikor a külföldi kereskedő látta, hogy tényleg elveszítheti a portékáját, farzsebből rendezte a milliós összegű bírságot, illetve a rovására írt adóhátralékot.

Nyíregyháza - Amikor a külföldi kereskedő látta, hogy tényleg elveszítheti a portékáját, farzsebből rendezte a milliós összegű bírságot, illetve a rovására írt adóhátralékot.

 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye adózói tavaly a kiemelt adó- és járulék nemekben együttesen 187,6 Mrd Ft befizetést teljesítettek, és 44,3 Mrd Ft kiutalásban részesültek. Az általános forgalmi adó, társasági adó, egyszerűsített vállalkozói adó, személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulék együttes nettó bevétele 2012. évben 143,3 Mrd Ft volt, 21 Mrd Ft-tal több, mint egy évvel korábban.

Mint lapunk a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adóigazgatóságától megtudta: a kedvezőtlen gazdasági folyamatok ellenére a megyei adóigazgatóság által kezelt nettó adóbevétel folyamatosan növekedett. A 2011-ben a befolyt illetve beszedett 137,251 milliárd Ft bevétel 22 %-kal volt magasabb, mint a megelőző évben, míg a 2012-es 157,164 milliárd Ft nettó bevétel 15 %-kal haladta meg az előző évit. Ezen kívül 2011-ben 474 millió Ft támogatást utaltak ki (az előző évi 68 %-a), 2012-ben a kiutalt támogatások összege 6 %-kal 504 millió Ft-ra emelkedett.

Az adóhatóság eredményesen dolgozott a piaci ellenőrzések során is: amikor az engedély nélkül árusító külföldiektől le akarták foglalni az árut, inkább kifizették a helyszíni bírságot.

Lefoglalás helyett fizetnek

Az, hogy éves nettó adóbevétel növekedett az elmúlt években, az adóalanyok érdeme, mert az adóhivatal munkájával pusztán a törvényből eredő kötelezettségeinek tesz eleget – nyilatkozta lapunknak Dr. Nagy Zoltán, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adóigazgatóságának igazgatója.

Személyi jövedelemadóból 2012. évben 36,5 milliárd Ft folyt be, 8,8 milliárd Ft-tal több mint az előző évben. A kiutalások összege 3,8 milliárd Ft-ot tett ki, mely 180 millió Ft-tal kevesebb a 2011. évinél. A személyi jövedelemadó bevételek alakulását elsősorban a jogszabályi változások határozták meg az elmúlt években. Az egy kulcsos adó és a családi kedvezmény bevezetése, az adójóváírás kivezetése ellentétes irányú változásokat idézett elő.

Az elmúlt egy évben az adóhatóság számos, más hivatali szervekkel közös akciót hajtott végre, melynek helyszíne a nyíregyházi KGST piac volt. Ez a piac az, ahol a budapesti után a legnagyobb számban árusítanak külföldiek, de sokan engedély nélkül. Az ellenőrzést az engedéllyel rendelkező kereskedők kezdeményezésére végezték el, az akcióban 16 revizor, 4 végrehajtó, 14 pénzügyőr, 7 koordináló vezető vett részt.

Korábban sokszor fordult elő, hogy az engedély nélkül árusítók egyszerűen eltűntek a standról, és megvárták, míg az ellenőrök elmentek a helyszínről. A Polgári törvénykönyv által biztosított találás jogintézmény alapján azonban lefoglalhatóvá vált a gazdátlan áru, ezt látva előkerültek a tulajdonosok is, akik hajlandóak voltak kifizetni a helyszíni bírságot. Előfordultak filmeken látott jelenetek is: amikor a külföldi kereskedő látta, hogy tényleg elveszítheti a portékáját, farzsebből rendezte a milliós összegű bírságot, illetve a rovására írt adóhátralékot.

KM-NyZs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!