Nyíregyháza hírei

2013.03.19. 08:33

A rendkívüli időjárás miatt tűzoltó vonulás nem történt

Szabolcs-Szatmár-Bereg -  A megyei katasztrófavédelem állománya hétfőn folytatta a hó és viharkárok felszámolását Szabolcsban. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg -  A megyei katasztrófavédelem állománya hétfőn folytatta a hó és viharkárok felszámolását Szabolcsban. 

A veszélyhelyzet-kezelési központ a megyei igazgatóság részleges állományával (10 fővel), 2 fővel a megyei védelmi bizottság titkárságától, 2 fővel az E.ON-tól, 1 fővel a rendőrségtől és 1 fővel a honvédségtől tovább működött.

HUNOR mentőcsoport 71 fővel és a Pilis Mentőcsoport 5 fővel az energiaszolgáltató részére folyamatos támogatást nyújtott az energiaszolgáltatás helyreállítása érdekében. A mentőcsoportok hat létrehozott munkacsoportja szolgáltató cég számára nyújtottak segítséget a viharban kidőlt oszlopok helyszínre szállításának biztosításában, a kidőlt oszlopok helyének GPS koordinátákkal történő meghatározásában és kézi munkával az oszlopok helyét kialakításában. A mentőcsoportok a nehezen megközelíthető helyeken terepjáró, kétéltű, lánctalpas járművekkel, valamint quadokkal segítették a szolgáltató helyreállítási munkálatait 11 településen.

Az EON Zrt. 183 fővel és 97 technikai eszközzel végezte a helyreállítási munkálatokat, amely jelenleg is tart. Az operatív munkaszerv megszervezte és biztosította az EON által bejelentett szállítási, mozgatási igényeket, a lakossági és önkormányzati bejelentések fogadta, megszervezte a beavatkozó állomány pihentetésének, étkeztetésének és a technikai eszközök őrzését.

Az áram nélkül maradt települések száma az időszak alatt folyamatosan csökkent, mely az értékelt időszak végére 26 településre és 4.981 fogyasztóra változott. A szolgáltató 6 településen nagy teljesítményű aggregátorok beüzemelésével oldotta meg az áramellátást, melyet késő este elsőként Paszab településen sikerült megoldani. A karitatív szervezetek és magánszemélyek felajánlásainak köszönhetően, a nap folyamán már a lakossági aggregátor igények teljesítésére is lehetőség nyílt.

A katasztrófavédelem tulajdonában lévő, már kiosztásra került 55 aggregátor folyamatosan működött az áram nélkül maradt településeken. Azokról a helyekről, ahol az áramszolgáltatás visszaállt, a felszabadult aggregátorok átcsoportosításra kerültek a még ellátatlan településekre.

Március 18-án a megye 16 településén, 23 oktatási intézményben rendeltek el tanítási szünetet, azonban 19-én már csak a Nagykállói és Ibrányi járásokhoz tartozó 8 településen nem lesz oktatás.

A Magyar Honvédség 25 fővel, 10 db PTSZ-M lánctalpas járművel és 3 db szállítójárművel vesz részt a munkálatokban. A rendőrség részéről 58 fő és 37 gépkocsi került bevonásra.

A 10 ellátatlan településen 5000 főnek napi kétszeri meleg étkezést és meleg teát biztosított 2013. március 18-án. A következő napi ellátási igény lemondásra került, mivel minden településen az áramszolgáltatás megoldását ígérte az energiaszolgáltató.

A nehezen járható területen bekövetkezett káresemény felszámolása érdekében 2013. március 18-án 10 db honvédségi lánctalpas jármű dolgozott.

A megye valamennyi településén megoldott a vízellátás és a szennyvízelvezetés. A javuló körülmények hatására, a lakosság melegedése és elhelyezése érdekében 2013. március 18-án a 20 db működtetett melegedőhelyeken, a rendkívüli időjárás kezdete óta 782 fő fordult meg és 97 fő került elhelyezésre.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!