Nyíregyháza hírei

2013.03.07. 11:48

A tantervektől a tankönyvekig

Nyíregyháza - Ingyenes szakmai konferenciát rendeztek pedagógusoknak a napokban a Bessenyei György Gimnáziumban.

Nyíregyháza - Ingyenes szakmai konferenciát rendeztek pedagógusoknak a napokban a Bessenyei György Gimnáziumban.A közelmúltban a Nemzedékek Tudása Akadémia Nonprofit Közhasznú Kft. és kiemelt szakmai partnere, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt. szervezett széleskörű – és nem utolsósorban ingyenes – szakmai konferenciát pedagógusoknak a Bessenyei György Gimnázium Kollégiumban.

Az eszmecserén ott voltak a város és a szélesebben vett vonzáskörzet általános és középiskolás tanárai közül számosan. A felfokozott érdeklődés annak is szólt, hogy a szervezők „A NAT 2013 kihívásai – a tantervektől a tankönyvekig” címmel szervezték a tanácskozást.

Mint az elnevezés is mutatta, a konferencia elsődleges célja az volt, hogy segítséget nyújtsanak a kerettantervek intézményi bevezetéséhez, illetve a helyi tantervek szakszerű átalakításához. A szervezők azt is megfogalmazták, szerettek volna hozzájárulni az iskolai felkészüléshez azáltal is, hogy bemutatták az új Nemzeti Alaptantervhez és a kerettantervekhez illeszkedő tankönyvek, tananyagok fejlesztésének eredményeit is. A tanácskozáson részt vevő pedagógusoknak szakmai körökben jól ismert szerkesztők és neves tankönyvszerzők, valamint természetesen gyakorló szakemberek nyújtottak tájékoztatást a változásokról, s egyúttal tapasztalataikkal is segítették a tanárok felkészülését az új kihívásokra.

Az igazgatói szekcióban az eddig leírtakon túl egyéb, főleg intézményirányítási témákkal is foglalkoztak. Hogy csináljuk mi? – Tantervkészítés egy igazgató szemszögéből címmel a helyi tantervkészítést vették górcső alá konferencián, és volt előadás a tankönyvekről is, jelesül a Hogyan segítik a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó kiadványai és szolgáltatásai a pedagógusokat a kerettantervi változások minél hatékonyabb adaptálásában? címmel.

Ezek is érdekelhetik