Nyíregyháza hírei

2013.03.06. 14:47

Finomhangolásokra van még szükség

Nyíregyháza - Ki kell alakítani az eljárásrendeket, hogy sehol ne legyen fennakadás – mondja a KIK elnöke.

Nyíregyháza - Ki kell alakítani az eljárásrendeket, hogy sehol ne legyen fennakadás – mondja a KIK elnöke.Ahhoz, hogy a működtetés és a szakmai munka gördülékeny legyen, a napi szintű kommunikáció mellett sok-sok finom hangolásra van szükség, ami egy ilyen mértékű átalakításnál teljesen természetes – mondta szerdán Nyíregyházán Marekné dr. Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) elnöke, aki a régió tankerületi igazgatóinak tanácskozására érkezett a megyeszékhelyre.

– A korábban jól működő gyakorlatokat mindenhol, így Nyíregyházán is átvettük azért, hogy a feladatellátásban ne legyen fennakadás. Arra törekszünk, hogy a működésünk ne legyen Budapest-központú, hiszen jól tudjuk, hogy a helyi problémákat helyben kell megoldani – mondta. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere arról beszélt, hogy az önkormányzat kiemelt helyen kezeli az oktatást, hiszen ez jelenti a város jövőjét. – Az elmúlt több, mint két hónap tapasztalata alapján azt mondhatom, nagyon jó az együttműködés a tankerület, az önkormányzat és az intézményvezetők között, a fenntartóváltás zökkenőmentesen zajlott – mondta a polgármester, aki emlékeztetett arra, hogy a hatékonyság növelése érdekében, de a színvonal megtartásával 2011-ben helyi szinten már megtörtént az oktatás átszervezése.

Meg kell oldani a problémákat

Lapunkhoz korábban több, a fenntartóváltással kapcsolatos kérdést is eljuttattak intézmények, ezekre a KIK elnökétől kértünk válaszokat. Az egyik gyakran felmerülő probléma, hogy a pedagógusok egy része ebben a tanévben a januári váltásig kapott valamilyen béren kívüli juttatást – étkezési utalványt, utazási költségtérítést, SZÉP-kártyát, stb. –, ezek kiesésével csökkent a jövedelmük. Szerettük volna megtudni, az érintettek megkapják-e az elmaradt juttatásokat. Marekné dr. Pintér Aranka azt mondta, a cafetériáról azok a dolgozók, akik ebben a tanévben is kaphatnak, márciusban nyilatkoznak. Választásuk alapján ezeket a juttatásokat visszamenőleg saját ütemezésük szerint kapják meg.

– A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felmérte, hogy 2012-ben a pedagógusok milyen mértékű béren kívüli juttatást kaptak a korábbi fenntartó önkormányzatoktól. Az adatszolgáltató szerint a közel 110 ezer pedagógus 57 százaléka részesült valamilyen béren kívüli juttatásban – ezek ötezer forinttól 400 ezer forintig terjedő összegek voltak –, melyek összesen 5,5 milliárd forintot tettek ki. Ezen juttatások kapcsán a kormánynak kell felmérni a lehetőségeket, a döntés a közeljövőben várható – jelezte.

Egy másik visszatérő probléma volt, hogy az iskolák csak többnapos késéssel kapták meg a munkavégzéshez szükséges eszközöket, a fénymásolópapírt, a krétát – megkérdeztük, hogyan lehet lerövidíteni az igénylés leadása és az eszközök, tanszerek beszerzése közötti időszakot. A központ elnöke azt mondta, ez egy átmeneti időszak, amikor ki kell alakítani az eljárásrendeket annak érdekében, hogy sehol ne legyen fennakadás, az említett problémára pedig egy kormányrendelet már egyértelmű megoldást talált.

Február elején nagy port kavart, hogy a nyíregyházi tankerület berendezéséhez a helyi szakközépiskolákból vittek eszközöket, bútorokat. Kérdésünkre Kőhegyi Edit, a tankerület igazgatója azt mondta, felmérték az igényeket, a közbeszerzési eljárás folyamatban van, ennek lezárultával pedig visszaviszik az intézményekbe az ideiglenesen náluk lévő berendezési tárgyakat, eszközöket.

Ennek kapcsán dr. Kovács Ferenc azt mondta, mivel használaton kívüli eszközökről volt szól, ez működési problémákat nem okozott, Marekné dr. Pintér Aranka pedig hozzátette: a fenntartóváltás után a tankerületeknek nem új beruházásokra, hanem a meglévő infrastruktúrára épülve kell dolgozniuk, egyébként pedig mivel az érintett iskolák és a tankerületek egy szervezeti egységet alkotnak, szó sem lehetett arról, hogy jogtalanul „vettek volna el” intézményektől eszközöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!