Nyíregyháza hírei

2013.03.07. 10:46

Hektárban mérhető tüzek

Nyíregyháza - A tavasz az erdőtüzek szempontjából a legveszélyeztetettebb évszakunk. Magyarországon évente több ezer helyen keletkezik erdő- és vegetációtűz.

Nyíregyháza - A tavasz az erdőtüzek szempontjából a legveszélyeztetettebb évszakunk. Magyarországon évente több ezer helyen keletkezik erdő- és vegetációtűz. 2012-ben a lángok közel 22 000 esetben csaptak fel, ebből 6000 hektáron 3500 esetben erdőt és fásítást ért a kár. Bár a tüzek keletkezése több tényezőtől is függ, mégis, azok 99 százalékát mi, emberek túlnyomórészt gondatlanságból okozzuk. Hazánkban két kiemelt erdőtűzveszélyes időszak van: a tavasz és a nyár. A tavaszi közvetlenül a hóolvadás után kezdődik, és lombfakadásig, a növényzet kizöldüléséig tart. A tavaszi erdőtüzek gyakorisága meghaladja a nyári tüzekét, de e két kiemelten tűzveszélyes időszakban keletkezik az erdő- és vegetációtüzek 70–75 százaléka.

Mezőgazdasági ok is lehet

Milyen tényezők állnak a tavaszi tűzesetek mögött? A mezőgazdálkodásnak még több helyütt része a kora tavaszi rét- és tarlóégetés. A gondatlanul meggyújtott és nem kellően felügyelt tűz azonban könnyen átterjedhet a környező erdőkre is. A tovaterjedést segítik az előző évben felhalmozódott, elhalt növényi részek (fű, kóró, gallyak), melyek akár hideg, csapadékmentes időben is pár nap alatt kiszáradnak, és nagyon könnyen lángra lobbannak. A lángokat pedig már egy közepes erősségű szél is továbbviheti a szomszédos gyep- és erdőterületekre.

A hazai erdőkben az úgynevezett felszíni tüzek a jellemzőek, melyek az erdő talajszintjén, illetve annak közelében levő szerves anyagot érintik. Ezek nagy intenzitású égés esetén – különösen az alföldi fenyőerdőkben – koronatűzzé is fejlődhetnek.

Egy másodperc és 100 év...

Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól. Erdőtűzveszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben, vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül sem szabad tüzet rakni!

Az erdő- és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés, hiszen amíg egy cigarettacsikk eldobása kevesebb mint egy másodpercet, a keletkező tűz eloltása akár több napot, egy idős erdő helyreállítása akár 100 évet is igénybe vehet.

KM-NYZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!