Nyíregyháza hírei

2013.03.21. 08:40

Innovatívak a Bánkisok

Nyíregyháza - Még március 2-án, egy családi nap keretében nyílt meg az az innovációs kiállítás, amelyet március 14-ig lehetett meglátogatni a NyírPlaza földszintjén. A kiállítás atyja, Zsigó Zsolt kalauzolt végig bennünket a robotok és más, a Bánki Donát Műszaki Középiskola gépész és elektronika szakos diákjai által megtervezett és létrehozott innovatív alkotások között.

Nyíregyháza - Még március 2-án, egy családi nap keretében nyílt meg az az innovációs kiállítás, amelyet március 14-ig lehetett meglátogatni a NyírPlaza földszintjén. A kiállítás atyja, Zsigó Zsolt kalauzolt végig bennünket a robotok és más, a Bánki Donát Műszaki Középiskola gépész és elektronika szakos diákjai által megtervezett és létrehozott innovatív alkotások között.Először egy saját fejlesztésű CNC géphez invitált bennünket. A Bánkiban oktató pedagógus elmondta: a Computer Numerical Control (CNC) olyan szerszámgép, amely programozható mikroszámítógépet is tartalmaz, ami a vezérlését végzi. – A számítógépek alkalmazása lehetővé teszi az egyidejűleg több tengely mentén végzett és nem egyenes menti mozgásokat is, ami kézzel lehetetlen. Egy digitálisan megtervezett rajzot képes automatikusan nagy pontossággal rámarni különböző anyagok felületére. Az újdonság ebben az eszközben hogy akár interneten keresztül táv vezérelhető és így nem szükséges manuális indítás a gépezet mellől – adott betekintést a CNC gépek működésébe Zsigó Zsolt.

Ezután egy olyan atomi erő mikroszkóphoz érkeztünk, amelyet a szakember egy volt bánkis diákkal, Hábel Ervinnel közösen alkotott. – Ez a mikroszkóp Ötletdíjban részesült a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete által kiírt „NanoDemo” pályázaton – büszkélkedett joggal Zsigó Zsolt.

Az innovációs kiállításon több olyan modellt kiállítottak, amellyel a Bánki Donát Műszaki Középiskola diákjai különféle országos versenyeken értek el komoly eredményeket: ilyen például az Audi Kreaktivity versenyre készített levegőhajtású autó, vagy a Bosch Elektromodell elnevezésű megmérettetésre megálmodott négykerekű, amit (a versenykiírás által elvárt módon)) 8 darab akkumulátoros fúrógép hajt meg.  Az OTP Fáy András Alapítvány által meghirdetett tudományvizualizációs vetélkedőn a Csoma József, Ferencz Richárd, Bakkancsos István nevével fémjelzett csapat a döntőbe jutott.

A bánkis tanulók elkészítették a Leonardo-hidat, melynek különlegessége, hogy a hidat szegek, kötél és ragasztó felhasználása nélkül kellett megépíteni (a szerkezet építésről készített videó megtekinthető a tudasfeltoltes.hu oldalon).

De a sor még így sem teljes: a kiállításon láthatóak voltak focizó és (katasztrófahelyzet esetére megtervezett) menekítő robotok, de méhrajok befogására alkalmas méhszívó berendezés is, ahogy fóliasátrak automatizálására alkalmas Lego robot is.

Nem lennék meglepve, ha a kiállításon látható modellek megalkotói közül nem egy fiatalember hamarosan a megye vagy az ország különböző vállalatainak vezető mérnökei lennének.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!