Nyíregyháza hírei

2013.03.21. 16:52

Kitörés a bezártságból

A mezőgazdaságnak új piacokat jelentene a határ túloldalára vezető történelmi út megépítése.

A mezőgazdaságnak új piacokat jelentene a határ túloldalára vezető történelmi út megépítése.Több változásra is fel kellett készülniük ebben az évben az önkormányzatoknak, hiszen többek között a normatív támogatást felváltotta a feladatalapú támogatás, a 2 ezer létszám alatti községeknek pedig társulniuk kellett egy másik településhez. E változtatások alól nem vonhatta ki magát Csengerújfalu sem.

Társulás Csengerrel

– Az önkormányzatunk azt szerette volna, ha több kisebb településsel fogunk össze, hiszen úgy lett volna célszerű. Ennek érdekében tárgyaltunk is Pátyoddal, Pethő András polgármester és az ottani önkormányzat hajlandó is lett volna társulásra, azonban a két település lakossága együtt sem érte volna el a kétezres lélekszámot, kellett volna egy harmadik település is. Csakhogy a közelben lévő kis települések másként döntöttek, így végül Csengerújfalu a járási székhelyhez, Csengerhez sodródott, a várossal alkotunk társulást, míg Ura Tyukoddal, Pátyod pedig Porcsalmával társult.

Talán egészségesebb lett volna, ha a térség kistelepülései összefognak. Egyébként számomra a hatáskörök összevonása az 1990-es évek előtti időszakot idézi fel – vázolta fel lapunknak az előzményeket Zsiga Mihály, Csengerújfalu polgármestere. – Most már nem érdemes bánkódni ezen, a kialakult helyzetet elfogadva a jövővel kell foglalkozni. A csengeri önkormányzattal, Forján Zsolt polgármesterrel és Simai Zoltán címzetes főjegyzővel minden lényeges kérdésben korrekten megegyeztünk. Mindazt a helyi ügyet, amit a törvény megenged, helyben intézhetjük el. A Csengerrel kötött megállapodás értelmében a községben három ügyintéző maradt a 900 lakosra. Egyébként az óvodánkat Tyukoddal működtetjük közös társulásban, az iskolát és az idősek otthonát pedig Csengerrel.

Történelmi út

Az idei tervekről is szólt Csengerújfalu vezetője. Még az idén elkészül a szennyvízcsatorna-hálózat, amelynek kiépítésére 369 millió forintot nyert el a település. Mivel a tisztítótelepet már decemberben átadták, a csatornahálózat kiépítése után nem lesz szükség a községben a szippantóautó munkájára. Elkészült a Csengerújfalut a határ túloldalán lévő Csengerbagossal összekötő történelmi út megépítésének terve, szeretnék, ha az idén az út is elkészülne. Pályáztak továbbá szabadidőpark kialakítására és a római katolikus templom felújítására is.

– Nagy kitörési lehetőségnek tartjuk ennek a történelmi útnak a megépítését, hiszen a mezőgazdaságnak új piacokat jelentene a határ túloldala, erősödhetnének a rokoni kapcsolatok, s megszűnne a településünk bezártsága. Reméljük, a schengeni határ mihamarabb kitolódik Románia keleti határára, s a közvetlen együttműködés fejlődést jelentene a határ magyar és román oldalán – folytatta Zsiga Mihály, majd az időszerű munkákkal kapcsolatban még elmondta: – Nálunk is megkezdődött most márciusban a Start közmunkaprogram.

A munkára váró 187 személyből most 57 főt tudunk alkalmazni, akik a külterületi utakat és az árkokat teszik rendbe, valamint gondozzák a belterületi közterületeket is. Jó lenne, ha az önkormányzat az állami földeket is megkaphatná, mert azokat is meg tudnánk műveltetni az emberekkel, akik akarnak dolgozni, hogy kitörhessenek a szegénységből. Remélem, céljainkhoz mindenféle támogatást meg fogunk kapni. – tette hozzá a település vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!