Nyíregyháza hírei

2013.03.04. 10:43

Maradnak a szakrendelők

Nyíregyháza, Ibrány, Nyírbátor -Május elsejétől a járóbeteg-szakellátást nyújtó, önkormányzati tulajdonban és működtetésben lévő egészségügyi szolgáltatók állami tulajdonba kerülnek, kivéve, ha az adott önkormányzat úgy dönt, hogy továbbra is ellátja ezt a feladatot – a településeknek február 15-éig kellett határozniuk a kérdésben.

Nyíregyháza, Ibrány, Nyírbátor -Május elsejétől a járóbeteg-szakellátást nyújtó, önkormányzati tulajdonban és működtetésben lévő egészségügyi szolgáltatók állami tulajdonba kerülnek, kivéve, ha az adott önkormányzat úgy dönt, hogy továbbra is ellátja ezt a feladatot – a településeknek február 15-éig kellett határozniuk a kérdésben. – Egyetlen önkormányzat sem adta át a feladatot – válaszolta Vitkai Éva, a megyei Egészségügyi Holding sajtófőnöke arra a kérdésünkre, hogy a helyhatóságok fenntartásában működő szakellátó intézmények közül mennyi került át a holdinghoz.

Túl vannak a nehézségeken

– Az ibrányi, majd a nagyhalászi képviselő-testület is egyhangúlag döntött arról, hogy nem adjuk át az államnak az Ibrány-Nagyhalászi Kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központ fenntartói jogait, és ezt az álláspontot támogatta a kistérséghez tartozó további tíz település is – mondta el lapunknak Berencsi Béla.

Ibrány polgármestere a megtartás indokaként említette, hogy a 2011-es indulás utáni nehézségeken már túl vannak, tavaly már minimális (Ibrány és Nagyhalász fele-fele arányban vállalta a költségeket) önkormányzati hozzájárulásra volt szükség a központ fenntartásához, s a nagyon magas betegszám pedig lehetővé teszi, hogy nullszaldós, külső támogatást nem igénylő legyen a kistérség 12 településén élő 28 ezer ember szakellátását biztosító intézmény működése.

– A 14 szakrendelést, ultrahang-, labor- és röntgendiagnosztikai szolgáltatást, fizikoterápiás és gyógytorna-kezelést nagyszerű szakemberek végzik, nagyon népszerű és kedvelt a lakosság körében a szakellátás – teszi hozzá a polgármester. – Arra kértük a központ vezetését, hogy minden pályázati lehetőséget használjanak ki, így könnyítve meg az önkormányzatok helyzetét. S ugyan még nem látják, hogy az állam milyen finanszírozást nyújt a járóbeteg-szakellátók fenntartásához és működtetéséhez, a 2012-es betegadatok alapján a menedzsment üzleti terve szerint nem lesz szükség plusz helyhatósági támogatásra.

Sokat költöttek rá

Speciális helyzetben van a Nyírbátori Emeltszintű Szakrendelő és Kistérségi Egészségcentrum, hiszen a fenntartója a nyírbátori önkormányzat, az üzemeltetője pedig a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő.

– Bár még most sem tudjuk, milyen lesz az állami dotáció mértéke, a testület azonban egyöntetűen azt az álláspontot képviselte, hogy nem adjuk át a szakrendelő fenntartását az államnak – mondta Balla Jánosné. Nyírbátor polgármestere kifejtette: csaknem egymilliárd forintot fordítottak az elmúlt két évben a központ korszerűsítésére, diagnosztikai eszközeinek fejlesztésére, így ragaszkodtak ahhoz, hogy a színvonalas betegellátás tárgyi és személyi feltételi megmaradjanak, és a holding tagkórházával kialakult jó kapcsolat és eddigi működtetési rendszer biztosítja, hogy a 32 szakrendelésen a kistérség több mint 45 ezer lakosa a legmagasabb szintű ellátásban részesüljön.

130-ból csak 11

Az Egészségügyi szakvezetők lapja, az IME február 20-ai konferenciáján Pásztélyi Zsolt, a Medicina szakellátási szövetség elnöke azt mondta: „A választ adó mintegy százharminc rendelő önkormányzati tulajdonosa közül mindössze tizenegy jelezte, hogy „tokkal-vonóval” átadja a rendelőjét. Elsősorban azok a települések szabadulnának a rendelőjüktől, amelyek az uniós forrásokból végrehajtott kistérségi fejlesztés során jutottak intézményükhöz, ám a működtetést orvosok híján nem tudják megfelelően biztosítani” – írja a weborvos.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!