Nyíregyháza hírei

2013.03.29. 07:42

Mi kerüljön a húsvéti bevásárlókosárba?

Nyíregyháza - Rossz alapanyagokból a legügyesebb háziasszony sem képes finomat főzni – vallják olvasóink.

Nyíregyháza - Rossz alapanyagokból a legügyesebb háziasszony sem képes finomat főzni – vallják olvasóink.Sokan talán már napokkal vagy hetekkel ezelőtt elkezdtek készülődni a közelgő húsvétra: beszerezték az ünnepi finomságok kevésbé romlandó alapanyagait, a csokitojásokat, illetve -nyuszikat, a nagy bevásárlói roham azonban valószínűleg idén is péntekre és szombatra marad az élelmiszerüzletekben, a hipermarketekben és a piacokon.

Napjainkra a húsvét vallási ünnep jellege megfakult, a népszokásból adódó hagyományai visszaszorultak. A tavaszi nagyböjt vagy tisztítókúra utáni hosszas eszem-iszom azonban nem kopott ki a hagyományok közül, ezért a XXI. század eleji húsvéti asztal főszereplői ezekben a napokban is kiemelt figyelmet kapnak nemcsak a vásárlók és fogyasztók, de a termelők és árusok, valamint az ellenőrök és az élelmezési szakemberek részéről is! A vásárlói szokásokat elemző kutatások azt állapították meg, hogy egy évtizede még a túlköltekező, hedonista élelmiszer vásárlás volt jellemző, ezzel szemben ma a fogyasztók előbb informálódnak az árakról, kínálatról, akciókról, és csak aztán veszik kezükbe a kosarat.

Továbbra is az ár az egyik legfontosabb szempont, a vásárlók növekvő igényessége ugyanakkor megmutatkozik abban, hogy egyre kevesebben vásárolnak gyorspácolt, vákuumcsomagolt, adalékanyagokkal teletömött sonkákat és „sárga címkés” (leértékelt) termékeket.

A nyíregyházi Gyuka Ferencné Papp Éva tudatos vásárlónak vallja magát. – Én és a férjem is nyugdíjasok vagyunk, húsvétkor is megnézzük, hol, mire, mennyit költünk. A nagyáruházak szórólapjai bizonyos árukat (húsfélék, tojás stb.) olcsóbban kínálnak, én mégis ragaszkodom a termelői, megbízhatóbb árukhoz. Rossz alapanyagokból a legügyesebb háziasszony sem képes finomat főzni, nem szeretném, ha a filléreskedésen múlna az ünnepi menü sikere.

A Búza téri piacon már megvettük a házi tojást, a húslevesbe való zöldségeket, a hentesáru boltban pedig a hurkát, kolbászt, a töltött káposztába szánt és a rántani, főzni való húsokat. Kerül, amibe kerül, de azt szeretném, ha elégedetten és jól lakottan állnának fel a családtagjaim az asztaltól vasárnap – mesélte Évike, majd hozzátette: a húsvéti édességekről is maga gondoskodik, régi családi süteményreceptek alapján.

A hetvenes éveiben járó Szántó Ferencnét az egyik belvárosi nagyáruház bejáratánál szólítottuk meg. Két unokájával telepakolt bevásárlótáskákkal és két tálca tojással igyekeztek kifelé az üzletből. – Egyedül már nem bírnék eljönni idáig és ennyi mindent hazacipelni, még jó, hogy van segítségem – mesélte. Amikor arról kérdeztük, mit és milyen szempontok alapján vásárolt, Erzsike néni elmondta: a húsvét számára fontos ünnep, mert vallásos, ráadásul ilyenkor a legtöbb családtagja meglátogatja, akiknek az ilyenkor megszokott finomságokkal igyekszik kedveskedni.

– Korábban magam termeltem a zöldséget a kiskertben, tyúkokat is tartottam, de az már a múlté. Ezek a bolti tojások nem olyan nagyok és szépek, mint kellene, de olcsók, és hát ezt is tyúk tojta, nem igaz? – mondta mintegy önmagát győzködve. – A húsfélékből csak a szépeket vettem meg, a csokitojások kiválasztását az unokáimra bíztam, mondtam nekik, hogy finomat válasszanak, de ne túl drágát. A kenyeret és a kalácsot szombaton fogaom megvenni, hogy friss maradjon hétfőig, a kedvenc pékségemben tegnap már meg is rendeltem. Vettem néhány dísztojást is, a temetőnél vásárolok hozzá majd néhány barkaágat és göndörfát, s már kész is a húsvéti tojásfa! – mesélte az idős asszony.

Árulkodó tojások

Húsvétra általában mintegy 150 millió tojást vásárolnak a magyarok, az évi mintegy 2,7 milliárdból. Ha a tojás héján feltüntetett jelzésen az első szám után a HU felirat olvasható, akkor biztosan magyar termékkel van dolgunk! Az S, M, L vagy éppen XL betűk a méretet jelzik, éppen úgy, mint a ruhák esetében. Ha azonban a méretezés nincs feltüntetve a tojáson, a gyanútlan vásárlót könnyen megtévesztheti a boltokban kapható úgynevezett "kevert tojás". Annak tömege ugyanis kicsi, s emiatt az ára általában 5-6 forinttal alacsonyabb a megszokottnál. A vásárló ugyanis a kevesebb pénzért lényegesen kisebb tömegű árut kap, ami valójában nem jelent olcsóbb vételt.

A húsvéti bevásárlás ötparancsolata:

  •  Az alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről (üzletben, piacon) szerezzük be, soha nem vásároljunk alkalmi árustól!
  • Mindig ellenőrizzük a termék jelölését és a minőség-megőrzési, illetve a fogyaszthatósági időt.
  • Lejárt élelmiszert, sérült vagy szennyezett csomagolású terméket ne vásároljunk. Figyeljünk arra is, hogy nincsenek-e a címkén szereplő adatok átjavítva, letakarva!
  • Zúzmarás vagy tömbbé fagyott élelmiszert ne vásároljunk, mert valószínűleg felengedett és visszafagyasztott termékről van szó.
  • Darált húst csak megbízható helyről vegyünk, de a legjobb, ha otthon daráljuk le!
  • Árak tól-ig

    Leveszöldség 220-310 Ft/kg

    Füstölt, kötözött sonka (vcs.) 999-1299

    Füstölt hátsó csülök 875-1199

    Füstölt, főtt tarja 1049-1990

    Fehér kenyér 199-249 Ft/kg

    Fonott kalács 560-700 Ft/kg

    Tojás 24-49 Ft/db

    Húsvéti csokinyúl 60-600 Ft/db

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!