Nyíregyháza hírei

2013.03.19. 14:47

Most még apadnak folyóink

A hegyekben kevés hó esett, ám a következő napokban 15-17 mm eső is hullhat.

A hegyekben kevés hó esett, ám a következő napokban 15-17 mm eső is hullhat.– Az elmúlt 24 órában újabb csapadéktevékenység volt a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, a síkvidéki területeken eső, a hegyvidéki területen hó formájában. Átlagosan Kárpátalján 3 mm, Erdélyben 4-6 mm, hazai területen 7 mm csapadék hullott, folytatódott az árhullám levonulása – tudtuk meg Bodnár Gáspártól, a Fetivízig igazgatójától.

A Tisza apad, Dombrádnál készültségi szint alá süllyedt a vízállás, már csak Tiszabercelnél magasabb az első foknál (600 cm) 28 centiméterrel, ahol kedden tetőzött a folyó; folytatódik az árhullám levonulása. A Szamos is apad, s ez a tendencia várható a továbbiakban is. A Túron Túrterebesnél kedden 6 órakor még 390 cm-t mértek, ami 30 cm-rel magasabb az I. fokú készültségi szintnél. Hazai szakaszon Garbolcnál 335 cm (I. fok 300 cm), Sonkádnál 347 cm (I. fok 300 cm) a vízállás, további apadás várható.

A Kraszna felső szakasza apad, ám Domahidánál még mindig 56 cm-rel a készültségi szint (400 cm) fölötti értékeket mértek. Hazai szakaszon Ágerdőmajornál 487 cm (I. fok 470 cm) a vízállás. Kocsordnál még árad a folyó, ma reggel 490 cm-t regisztráltak, ahol az I. fok 450 cm. A Lónyay-főcsatornán készültségi szint közelében lassan apad. Két öblözetben (Szamos–Kraszna-köz és Felső-Szabolcs) továbbra is fenn kell tartani a II. fokú belvízvédelmi készültséget, ahol folyamatosan üzemelnek a szivattyútelepek.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban 15-17 mm, a hét második felében további 4-6 mm csapadék várható vegyes halmazállapotban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, mely újabb árhullám kialakulását és a belvízállások emelkedését okozhatja. Szerdán eleinte keleten, majd főként délnyugaton, délen kialakulhat néhol zivatar, amit kisebb jég vagy jégdara kísérhet. A nyugati szelet kora délutánig északon, északkeleten helyenként viharos (60-65 km/h) széllökések kísérhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!