Nyíregyháza hírei

2013.03.05. 14:50

Nem rettentő, de vitéz és görög

Nyíregyháza - Thészeusz, a Rettentő mindenkinek túljár az eszén, mindenkit legyőz, még a Minótauruszt is. És elnyeri a szerelmet. Aztán mehetünk haza.

Nyíregyháza - Thészeusz, a Rettentő mindenkinek túljár az eszén, mindenkit legyőz, még a Minótauruszt is. És elnyeri a szerelmet. Aztán mehetünk haza.

Zalán Tibor művének, a Rettentő Görög Vitéznek címszereplője Thészeusz, a tetteiben legfeljebb Héraklészhez, illetve Akhilleuszhoz hasonlítható hérosz. Plutarkhosz szerint életének akadnak valós és mesés elemei is: Zalán ez utóbbiakból építette meg darabját. A mítoszi sugallat az ő színpadán fenségét veszti, az alakok csengő-bongó, szójátékoktól duzzadó, néhol igen kimódolt verssorokban beszélnek. A „rímhányó Romhányi”-stílusban fogalmazott dialógusokat az idősebb nézők élvezik, a gyerekek számára ellenben bizonyára aligha érthető, miről is szól ez a félig antik, félig modern akármi.

Mosolyt fakasztani

A Fekete Ádám és Faragó Zsuzsa dramaturgiai közreműködésével készült szövegkönyv Bereczki Csilla lendületes rendezésében elevenedett meg a Móricz Zsigmond Színházban. Az előadás a legfiatalabb közönségnek szólt, azonban kétséges, hogy éppen az ő számukra érthető-e az, amit látnak. Ami a históriából felfogható, az a megpróbáltatásokat sikeresen kiálló, olykor ostoba, olykor taszító ellenfelein diadalmaskodó hős kalandos útja. A szellemes figurák közül kiemelkedik Gyuris Tibor Prokrusztésze, Tóth Zoltán László Szkirónja, Horváth Réka Öregasszonya és Széles Zita Ariadnéja. Az alakokra a túlrajzolás jellemző. Mesejáték esetében helyénvaló dolog ez, így is akar a színház mosolyt fakasztani a kicsinyekből. A gyermekek nyilván hálásak a humorral és széles gesztusokkal megfestett figurákért: Vaszkó Bence mint Koca és mint Teknősbéke, Vicei Zsolt pedig mint a Minótaurusz szerez vidám perceket a kicsiknek. Horváth Sebestyén Sándor Thészeusza erős és furfangos. Rettentőnek ugyan nem rettentő, de görög, és vitéz, s kellőképpen leleményes, hovatovább szerethető.

Ezer szerencse

A nyíregyházi premier érdekessége Márkos Albert zenéjén és Lisztopád Krisztina látványtervén túl a mozgástervező Hegymegi Máté munkája. A jelmezek és a mese, valamint a szöveg és a tánc kontrasztja azonban nem segíti a megértést. A felnőtt jól szórakozik Zalán Tibor játékos megoldásain, ellenben a célközönség tagjai, az alsó tagozatos nebulók vélhetően inkább a hangsúlyozottan felnagyított elemeket kedvelik majd. A mesében minden lehet: Thészeusz tizenhat évesen válhat szuperhőssé, aki előtt nincs akadály. Ezer szerencse, hogy Ariadnénál ott van a fonál. Különben mi lenne velünk?

Karádi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!