Nyíregyháza hírei

2013.03.31. 16:45

Nem ússzák meg szárazon

Nyíregyháza - A húsvéti nagyvásár a Sóstói Múzeumfaluban április 1-jén 10 és 17 óra között tart nyitva.

Nyíregyháza - A húsvéti nagyvásár a Sóstói Múzeumfaluban április 1-jén 10 és 17 óra között tart nyitva.Elöljáróban fontos megjegyezni, hogy rossz idő esetén is várnak minden érdeklődőt, a fűtött újlétai magtárban minden programot megtartanak.

Ráadásul a skanzenban már „nyár” van. A Sóstói Múzeumfalu hétfőtől újra nyári nyitvatartási rend szerint várja látogatóit. A Nagyhéten tojásfestésen vehettek részt a hagyományos módon, előre bejelentkezett csoportok, viszont Húsvéthétfőn szélesebbre tárják a kapukat, számítanak az egyéni látogatókra és a családokra is.

– Az elmaradhatatlan húsvéti nagyvásárra 10 és 17 óra között éppúgy sort kerítünk, mint a műhelybemutatók és kismesterség-foglalkozások megtartására. Előbbin temérdek, portékáját egymást túlharsogva kínáló árus kap helyet, míg utóbbi során lehetőségük lesz a mézeskalácsos-, kádár-, kerékgyártó-, cipész- és fazekasműhelyek meglátogatására, a mesterek fogásainak eltanulására. Kézügyességüknek máshol is hasznát vehetik: például tojásfestés, csuhézás, csipkeverés, selyemvirág- és pásztorrózsa készítése közben – taglalta a programokat dr. Páll István, a Múzeumfalu agilis igazgatója, majd hozzáfűzte:

– A terveink szerint 11 órától bemutatót tartó Nyírség Táncegyüttes a falusi locsolkodás mikéntjét varázsolja szemünk elé. Mégpedig úgy, mint ahogyan dédapáink idejében szokás volt. Az együttes hölgytagjai biztosan nem maradnak szárazon, kedvesükre pedig úgy vigyázzanak, mint a hímes tojásra! – javasolta.

Rendhagyó tárlatvezetésekkel is készülnek: fél egytől és háromnegyed egytől néprajzos kolléganőnk vezetésével a református és a római katolikus portákon ismerhetik meg az ünnepkör felekezetenként eltérő szokásait, a terített asztal sajátosságait.

Szabadtéren (12 és 13 órakor is) a Kuckó Művésztanya utcaszínháza garantálja a szórakozást. A meghótt férj és Fogolypecsenye beszédes előadáscímekkel érkező művészek mesterei a népi hangulat megidézésének.

Az idén is lesz az ilyenkor szokásos istentisztelet a kisdobronyi templomban: Kósa László református lelkész 14 órától tart istentiszteletet. Tizenöt órától az egész napos lovaglás, szekerezés és íjászat, illetve a vidámparki játékok nyüstölése során elfáradt legkisebbeket a Burattino Bábszínház meseelőadással ülteti majd paraván elé – jegyezte meg végezetül dr. Páll István.

- KM–LTL -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!