Nyíregyháza hírei

2013.03.27. 11:47

Pert nyert a gázszolgáltató ellen

Nyíregyháza - Egy ártatlan gázóracserének indult, évekig tartó per lett a vége. Veress Ferenc kiállt az igazáért: pénzt, időt és energiát nem spórolva dacolt a szolgáltatóval, és végül a Nyíregyházi Járásbíróság neki adott igazat.

Nyíregyháza - Egy ártatlan gázóracserének indult, évekig tartó per lett a vége. Veress Ferenc kiállt az igazáért: pénzt, időt és energiát nem spórolva dacolt a szolgáltatóval, és végül a Nyíregyházi Járásbíróság neki adott igazat. Bebizonyosodott, hogy nem vételezte szabálytalanul a gázt, ahogy azt a Tigáz Zrt. állította. De kezdjük a történet elején.

Lent maradt a kulcs...

- Egy tíz percre szaladtam haza a munkából azért, hogy a lányommal és az unokámmal találkozni tudjak. Már a lakásomban voltunk, amikor csörgött a telefonom. A Tigáz emberei voltak, közölték, hogy jöttek lecserélni a gázórámat, már itt is vannak a ház előtt. Bejöttek, lekísértem őket a pincébe, ahol az óra van, majd mivel nem tartották szükségesnek a jelenlétemet, magukra hagytam a szerelőket - mesélte szerkesztőségünkben Veress Ferenc. A lányomék távozását követően visszatértem a pincébe.

Ezután az egyik szerelő megkért, kísérjem már ki őt a kocsijához a plombákért, mert fél a kutyától. Ez csak azért érdekes, mert egy palotapincsim van, de hát jóhiszeműen visszakísértem, mire az autónál közölte: lent maradt a kocsikulcs... Ekkor még nem sejtettem semmit, persze később már összeállt a kép - mesélte.

 - Lent közölték, hogy két karcolást is találtak a leszerelt órán, így bedobozolják, és elküldik igazságügyi szakértői vizsgálatra. Persze nem ismertem el, hogy én okoztam a sérülést, hiszen a leszerelésnél nem is voltam jelen, szerelés közben ők is megsérthették. Természetesen ezt a jegyzőkönyvbe is leírtam.

A Tigáz által felkért szakértő véleményében azt állapította meg, hogy Veress Ferenc mágnessel manipulálta a gázórát, így szabálytalanul vételezte a gázt. A Tigáz kiszabta az 540 ezer forintos kötbért, valamint 28 ezer forintos szakértői díj megtérítésére kötelezte a férfit. Ám ő nem esett kétségbe: ügyvédhez fordult (dr. Kardos László személyében), aki azt javasolta neki, hogy közjegyzőnél kezdeményezzenek egy előzetes bizonyítási eljárást, melynek keretében egy független igazságügyi szakértő készítsen el egy másik szakvéleményt. Ez a kirendelt szakértő a fogyasztási hely és a mérő vizsgálatát követően megállapította, szerinte nem történt szabálytalan vételezés.

- Ezért nyújtottam be a keresetemet a Nyíregyházi Járásbíróságra. A szolgáltató által követelt 568 ezer forintot, a szakértői díjat, a perköltséget, valamint az illetéket összeadva majd’ egymillió forintot kockáztattam, de bíztam a sikerben. Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy idegileg nem viselt meg az elmúlt két év, de most úgy érzem, megérte.

Az első tárgyalást 2012. májusában tartották, ezen a szolgáltató nem képviseltette magát, de egy beadványban kifogásolta a szakértői véleményt, valamint a szakértő személyét. A Tigáz kérte, hogy a bíróság rendeljen ki egy másik szakértőt.

A második tárgyaláson, melyre 2012 októberében került sor, már megjelent egy jogtanácsos a gázszolgáltató képviseletében. Erre az alkalomra a bíró tanúként beidézte azt a két szerelőt is, akik a gázóracserét végezték. Ők arra a kérdésre, érdekelté vannak-e téve abban, hogy minél több gázórát leszereljenek és szakértői vizsgálatra küldjenek, egymásnak ellentmondó vallomást tettek.

Új szakértőt akartak

A Tigáz jogtanácsosa közben újabb beadványban kérte a bíróságot, hogy rendeljen ki új szakértőt. Indoklásában hivatkozott a Miskolci Egyetem Energia- és Minőségügyi Intézetének tanulmányára, mely a „gázmérők mérőszerkezetében keletkezett bemaródások” vizsgálata tárgyában készült.

Ám a bíróság így sem látta indokoltnak az új szakértő kirendelését. A harmadik tárgyalási napot 2013. január végére tűzték ki. A Tigáz látva a vesztett helyzetét, telefonon egyezkedést ajánlott Veress Ferenc jogi képviselőjének, miszerint a továbbiakban elállnak a kötbér követeléstől és megszüntetik az eljárást a fogyasztóval szemben. Veress Ferenc azonban nem egyezkedett. A harmadik tárgyalási napon a Tigáz nyilatkozatban kijelentette, hogy nincs követelése a fogyasztóval szemben, kérte a bíróságot a per megszüntetésére.

Ragaszkodott az ítélethez

- Én ragaszkodtam hozzá, hogy a bíróság mondja ki, hogy nem loptam a gázt – mondta Veress Ferenc. A bíróság a múlt hónapban végül ítéletet hirdetett, melyben kimondta: Veress Ferenc nem vételezte szabálytalanul a gázt. – Mindvégig hittem magamban és a magyar igazságszolgáltatásban – mondta a nyíregyházi férfi.

A Veress Ferencéhez hasonló történetet nem egyet hallani napjainkban, ám keveseknek van erejük végigjárni azt az utat, amelyet ő végigjárt. A példája is bizonyítja: nem kell félni felvenni a kesztyűt a szolgáltatóval.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!