Nyíregyháza hírei

2013.03.20. 16:28

Szerdán még dolgoztak a szerelők

Nyíregyháza - A megyei védelmi bizottság továbbra is koordinálja a helyreállítási munkálatokat.

Nyíregyháza - A megyei védelmi bizottság továbbra is koordinálja a helyreállítási munkálatokat.Március 14-én az extrém időjárás következtében megyénkben 96 településen 83 ezer fogyasztónál szűnt meg az áramszolgáltatás. A megfeszített munkának köszönhetően március 20-án már csak 713 olyan fogyasztóhely volt 13 településen, ahol még nem sikerült visszaállítani az áramszolgáltatást – hangzott el szerdán a megyeházán azon a sajtótájékoztatón, amelyen értékelték és összegezték mindazoknak a munkáját, akik részt vettek a vihar által tönkretett elektromos hálózat helyreállításában.

Együttműködés, összefogás

Mint Kossa György tű. dandártáboronok, a BM OKF országos iparbiztonsági főfelügyelője elmondta, főleg a 20 kV-os és a településeken belüli 0,4 kV-os hálózatokban keletkeztek hibák, hiszen közel 380 betonoszlop rongálódott meg, illetve tört ketté. Szerda délután már csak településeken belüli szereléseket kellett a szakembereknek végezniük, s a remények szerint estére mindenhol kigyulladnak ismét az égők. A dandártábornok kiemelte azt a példaértékű együttműködést és összefogást, amely jellemezte a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség, a mentők, a közútkezelők, az E.On, a Pilis mentőcsoport munkáját. Az első napokban a szerelési munkálatokat 704 fő és 380 erőgép végezte, szerdán az utolsó munkálatokon még 335 szerelő és 147 erőgép dolgozott.

A katasztrófavédelem 61 aggregátort juttatott el 43 településre. A munkálatokat nehezítette, hogy nem voltak pontos információk a vezetékek szakadásáról, az oszlopok töréséről, mindennek a felderítésében a Hunor Hivatásos Mentőszervezet segített. Kossa György bejelentette, hogy az általa vezetett Országos Operatív Törzs szerdán 17 órakor befejezi munkáját, de a megyei védelmi bizottság továbbra is koordinálja a helyreállítási munkálatokat.

Átcsoportosítás a Dunántúlról

Mező Csaba, az E.ON Tiszántúli Áramhálózat Zrt. Igazgatóságának elnöke tájékoztatója nyitányaként arról beszélt, hogy hiába felelt meg az elektromos hálózat a szabvány szerint szélterhelésnek és zúzmara-hóterhelésnek, a kettő most együtt jelentkezett, s így 2900 kilométer hosszú vezetékrendszerben keletkezett üzemzavar. A gyors helyreállítás érdekében még a Dunántúlról is csoportosítottak át szakembereket, azonban a munkákat akadályozta, hogy a nehéz gépek elsüllyedtek a laza talajban.

Az elnök kijelentette, hogy akiknél jelentős áramkiesés volt, azoknál a fogyasztóknál a rendszerhasználati díjból elengednek egy hetet. Utalt még arra is, akiknél csütörtök reggel nincs áram, jelentsék be, mert ott már valószínűleg egyéni hibáról lehet szó.

Megtérítik a „zöldkárt”

Dr. Vinnai Győző kormánymegbízott a megyei védelmi bizottság szerdai határozatait ismertette. Azokon a településeken, ahol még nincs teljes közvilágítás, a rendőrség fokozottan ügyel a közbiztonságra. A védelmi bizottság döntött arról is, hogy a megromlott ételeket a gyepmesteri telepek díjmentesen vegyék át.

Lapunk rákérdezett a helyreállítási munkálatok költségeire is. Mint elhangzott, előbb térjen vissza normális kerékvágásába a mindennapi élet, utána összegzik majd a helyreállítási költségeket.

Mező Csaba úgy nyilatkozott, hogy az E.ON megtéríti a mezőgazdasági területeken keletkezett „zöldkárokat”. Dr. Vinnai Győző pedig arról adott tájékoztatást, hogy a vis maior keret terhére az önkormányzatoknak 7 napon belül kell jelenteniük a kárukat, s 40 napjuk marad a pályázat beadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!