Nyíregyháza hírei

2013.03.01. 18:26

Újabb százmilliók az esélyegyenlőségért

Encsencs, Beregdaróc - Átfogó program indult megyénk kistelepülésein a mélyszegénységben élők társadalmi felzárkózásának érdekében.

Encsencs, Beregdaróc - Átfogó program indult megyénk kistelepülésein a mélyszegénységben élők társadalmi felzárkózásának érdekében.Megyénk több települése is sikerrel pályázott az úgynevezett Komplex telep-program megvalósítására, melynek célja, a szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élő hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkózásának és integrációjának segítése. Az átfogó program a hátrányok felszámolása, enyhítése érdekében – a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiával összhangban – szociális, közösség-fejlesztési, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási elemeket tartalmaz, továbbá elősegíti a telepszerű környezetben élők lakhatási körülményeinek javítását.

– Ez egy óriási lehetőség a településünk számára, hiszen a lakosság bizonyos körében olyan több generáción át mélyülő (szociális, közösségi, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási) hátrányok halmozódtak fel, amelyek kezelése az érintettek és a települések önerejéből, külső segítség nélkül mára lehetetlenné vált – mondta el érdeklődésünkre dr. Révész Ferencné, Beregdaróc polgármestere.

– A március elsején indult program célcsoportjába a telepeken, telepszerű lakókörnyezetben, szegregátumokban élő, halmozottan hátrányos helyzetű, alacsony, illetve elavult iskolai végzettséggel rendelkező, jellemzően szociális és anyagi gondokkal küzdő, roma és nem roma egyének és családok tartoznak, de a település egészének is nyújt olyan szolgáltatásokat, amelyek segítik a hátrányok leküzdését, a felzárkózást és az integrációt. A 26 hónapon át zajló projektet konzorciumi partnerekkel és együttműködő szervezetek segítségével valósítjuk meg. Beregdarócon az aktív korú lakosság 60 százaléka munkanélküli, sok a mélyszegénységben élő, szociálisan rászoruló személy. A „megszólítottak” örömmel igent mondtak a felkérésre, amikor tálcán kínáltuk nekik a boldogulás, esélyesebb élet lehetőségét – tette hozzá a polgármester.

Dr. Tóth Csaba projektmenedzser arról tájékoztatta lapunkat, hogy a 140 millió forintos uniós forráshoz egyetlen fillér önerőt sem kellett hozzátennie az önkormányzatnak. – A beregdaróci telep-program központja egy felújított önkormányzati ingatlanban lesz. A Csillag-cserhaj Házban számtalan program, foglalkozás és szolgáltatás várja majd a 3 szegregátumból érkezőket. A támogatás oroszlánrészét képzésre és foglalkoztatásra fordítjuk majd. Kőműves és mezőgazdasági munkás képzést indítunk, a 25 „diák” a tanulmányi idő alatt képzési, majd pedig munkakipróbálási támogatást fog kapni. Olyan hátrányos helyzetű, 20-40 éves férfiakról és nőkről van szó, akik még, vagy már nem dolgoznak, de szeretnének. Közös érdekünk, hogy végigcsinálják ezt a programot és eredményeket, sikereket érjünk el – summázta a projektmenedzser.

Encsencsen február elején indult el a komplex telep-program. A célcsoport kiválasztása után szolgáltatóházak kezdik meg működésüket a indulnak a községben. Szedlár János polgármester elmondta: a két és fél éves program legalább 150 helyi lakost szólít meg, s főképp a generációkon át mélyülő hátrányos helyzet megelőzésére, felszámolására fókuszál. – A hátrányos helyzet, az esélytelenség különösen nagy arányban érinti a roma lakosságot, amit kutatások is alátámasztanak. A szegregált lakókörnyezetből adódó problémák ugyanakkor egyszerre sújtják az ott élő roma és nem roma embereket, családokat is.

A szegregátumokban élő lakosság helyzetének javulása csak közös erőfeszítéssel, a rendelkezésre álló eszközök, szolgáltatások összehangolt, folyamatos biztosításával, valamint a helyi közösség aktív részvételével érhető el. A legkisebbektől a felnőttekig, mindenkit megszólítunk: a gyermektáboroztatás és a tanodaprogram éppúgy szerepel az elképzeléseinkben, mint a képzés és felzárkóztatás, a gyerekház és a baba-mama klub létrehozása. A gyerekek „után nyúlunk”, próbáljuk őket oktatni-nevelni, jóra motiválni, hogy értékes, sikeres felnőttekké váljanak – mesélte Encsencs első embere, hozzátéve: a telepprogramnak köszönhetően javulhat a résztvevők képzettségi szintje, a foglalkoztatottak száma, az óvodáztatási arány, valamint az iskoláskorúak tanulmányi eredményei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!