Nyíregyháza hírei

2013.04.13. 13:17

Árvíz/belvíz - Három szabolcsi folyónál továbbra is első- és másodfokú a készültség

Nyíregyháza, 2013. április 13., szombat (MTI) - Három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyónál, a Tisza Szabolcsveresmart és Gávavencsellő közötti szakaszán, a Kraszna, valamint a Lónyay-főcsatorna mentén, összesen 209 kilométer hosszú gátrészen továbbra is első-, illetve másodfokú árvízvédelmi készültséget tart a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte honlapján a szervezet szombaton.

Nyíregyháza, 2013. április 13., szombat (MTI) - Három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyónál, a Tisza Szabolcsveresmart és Gávavencsellő közötti szakaszán, a Kraszna, valamint a Lónyay-főcsatorna mentén, összesen 209 kilométer hosszú gátrészen továbbra is első-, illetve másodfokú árvízvédelmi készültséget tart a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte honlapján a szervezet szombaton.Kató Sándor védelemvezető-helyettes tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában hullott 4-12 milliméter közötti eső miatt a Tisza ukrajnai szakaszán már újra árad és vízszintemelkedést okozott a csapadék a Kraszna romániai részén is.

A folyók hazai szakaszain viszont apadást mérnek a vízügyi szakemberek, de a készültség fenntartását változatlanul indokoltnak tartják. A figyelőszolgálat mellett szükség szerint működtetik a védelmi célú műtárgyakat, illetve a töltéseknél jelentkező szivárgó vizeket elvezetik a gát mellől, védve azt az átázástól.

A feladatok ellátásán több mint négyszázan vesznek részt, s munkájuk kiterjed a belvíz elleni védekezésre is.

Szabolcsban jelenleg 20 400 hektár területet borít belvíz, köztük 7000 hektár vetést és szántóföldet. Felső-Szabolcsban és a Szamos-Kraszna-közben másodfokú, míg három további öblözetben elsőfokú a belvízvédelmi készenlét.

A nyíregyházi vízügyi igazgatóság területén 13 szivattyútelep működik, többnyire 24 órás üzemelésben, és a legutóbbi 24 órában a gépek 1,7 millió köbméter vizet emeltek át a folyókba és a csatornákba az elöntött földekről.

A három vízgazdálkodási társulat, a nyírségi, a felső-szabolcsi és az ecsedi-láp-Kraszna-parti is másodfokú készültséget tart területén, s kilenc szivattyútelepet működtetnek.

A belvíz belterületeket is veszélyeztet Szabolcsban, ezért hat települési önkormányzat másodfokú, egy pedig elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart, szivattyúkkal víztelenítik az elöntött község- és városrészeket.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!