Nyíregyháza hírei

2013.04.26. 10:44

Az energiahatékonyságé a jövő!

Nyíregyháza - Az Európai Unió energetikai dírektívája fontos szerepet szán a távhőnek.

Nyíregyháza - Az Európai Unió energetikai dírektívája fontos szerepet szán a távhőnek.

Kilencedik alkalommal került sor a regió távhőszolgáltatóinak szakmai napjára, melynek központi témája az energiahatékonyság volt. Több nagyvárosból (Debrecen, Miskolc, Budapest) érkeztek szakemberek Nyíregyházára azért, hogy megvitassák egymást közt a saját szolgáltatási területükön felmerülő kérdéseket, problémákat.

A rendezvényen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a MATÁSZSZ (a távhőszolgáltatók szakmai szervezete), valamint különféle társvállallatok szakemberei tartottak előadásokat.

Arday Balázs, a nyíregyházi távhőcég ügyvezető igazgatója elmondta: 16 ezer háztartásban végeznek szolgáltatást. - Most zárult le a fűtési szezon, örülünk, hogy sikerült tartani a szolgáltatásunk színvonalát, ami azért nagy dolog, mert öreg a hálózat. Ezen egyébként már egy tavalyi beruházással javítottunk, amit idén is szeretnénk folytatni, erre páyázni is fogunk - közölte az ügyvezető.

A szakami konferencián dr. Kovács Ferenc polgármester is jelen volt. - Van egy olyan kezdeményezésünk, amely révén a pontosan fizető fogyasztók köréből sorsolunk, és öten egy húszezer forintos jóváírást nyerhetnek - közölte a nyíregyházi polgármester.

Orbán Tibor, a fővárosi FŐTÁV Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese a távhő szektor szerepét emelte ki a jövő energetikai céljainak elérésében. - A szektor jelentős szerepet játszhat abban, hogy az állam teljesíteni tudja a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére, a megújuló energiaforrások arányának, valamint az energiahatékonyság növelésére vállalt uniós kötelezettséget.

A szakember szerint három pillérre kell alapozni az elkövetkező években: az egyik az olcsó hő és a hálózatok megfelelő minősége (itt került szóba a paksi erőmű, amely révén Pakson a legalacsonyabbak a távhődíjak), a szolgáltatók hatékony működése, valamint a felhasználói kör kiszélesítése.

- Ha ezek megvalósulnak, akkor hiszek abban, hogy 2020-ig a távhős ingatlanok piaci értéke növekedni fog - közölte a FŐTÁV Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, aki egyben a MATÁSZSZ általános alelnöke is egyben. A szakember közölte azt is, hogy a szektor 2007 óta több mint 10 milliárd forint pályázati pénzt tudott felhasználni a rendszer működtetésére és korszerűsítésére, továbbá bízik abban, hogy az új uniós költségvetési időszak hazánkra eső támogatásából a szektor megfelő arányban részesülni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!