Nyíregyháza hírei

2013.04.18. 10:19

Drasztikus árcsökkenés a kutakon

Kilenc nap alatt négyszer apadt a benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára.

Kilenc nap alatt négyszer apadt a benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára.A Mol Nyrt. február elejétől heti két alkalommal dönt az üzemanyagár-változásokról, így már nemcsak a hét első munkanapján, hanem szerdán is határoz az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei árak alapján az árról. Azóta először fordult elő, hogy kilenc nap alatt négyszer apadt a benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára. A benzin 27, a gázolaj 22 forinttal lesz olcsóbb péntektől az április 9-i tarifához képest. Milyen hatással lehet ez a tankolásra vagy például az üzemanyag-csempészetre?

Pszichés hatás

– Az emberek nagyon várták már, hogy lejjebb menjen az üzemanyag ára, örömmel jönnek tankolni – mondta el érdeklődésünkre a magyar-ukrán határ közelében működő egyik benzinkút tulajdonosa. – Az árak csökkenésének főleg pszichés hatása van, mert a jövedelmekhez képest még most is magasak. Mindenesetre a forgalmunk egy picit erősödött. Lélektanilag az lenne a legjobb, ha lemenne 400 forint alá, mert a 399 Ft látványa mindenkire üdítően hatna.

A nagy felhasználók még óvatosak, nem vásárolnak sokat, mert lehet, hogy még lejjebb megy a benzin és a gázolaj ára – értékelte a helyzetet a szakember, aki megosztotta szerkesztőségünkkel bevételének alakulását is: – Amikor nagy mértékben csökken az üzemanyag ára, azon bukom, de úgy vagyok vele, hogy inkább vállalom a veszteséget, csak maradjon tartósan lent az ár, mert akkor hosszú távon visszajön az úgy kiesett összeg. A benzinturizmus továbbra is él, de ha lejjebb mennének a magyar árak, szerintem jelentősen visszaesne. Többen azért nem vállalják a legális tankolást, mert a határon szőröznek velük. Az biztos, ameddig megéri Ukrajnába kimenni üzemanyagért, addig lesz benzinturizmus is.

Éves szerződésekkel fuvaroznak

A nyíregyházi telephelyű Lerton Trans Kelet-Magyarország legnagyobb saját tulajdonú fuvarozási és szállítmányozási vállalata, több mint száz kamionnal. - Partnereink zömével éves szerződésünk van, azért az üzemanyag felhasználásban mindig éves átlagot vizsgálunk, így az áringadozások a napi életünkben nem jelentenek változást. Ennek kockázatát viseljük, amikor csökken az üzemanyag ára, akkor az számunkra természetesen kedvező, ellenkező esetben pedig nem – nyilatkozta lapunknak Sipos Zoltán ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!