Nyíregyháza hírei

2013.04.18. 08:45

Elfogták a csempészbanda hírhedt irányítóit

Rettegésben tartotta az egész környéket egy cigarettacsempészetre specializálódott, maffiaszerűen működő bűnszervezet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A NAV pénzügyi nyomozói kommandósok segítségével fogták el a veszélyes bűnözőket, a szervezet irányítóit, akiknél fegyvereket is találtak.

Rettegésben tartotta az egész környéket egy cigarettacsempészetre specializálódott, maffiaszerűen működő bűnszervezet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A NAV pénzügyi nyomozói kommandósok segítségével fogták el a veszélyes bűnözőket, a szervezet irányítóit, akiknél fegyvereket is találtak.Az ukrán-magyar határszakaszon működő bűnszervezetek közül egy újabb, mintegy 25 főből álló csoportot sikerült kiiktatniuk a NAV pénzügyi nyomozóinak.

Ez a banda – a bűnszervezetek közötti felosztásban – Zsurk térségét uralta. Tagjai közül többen többszörösen büntetett előéletű, agresszivitásuk miatt hírhedtté vált bűnözők, akik a cigarettát, ukrán alvilági körökből szerezték be és a Tiszán keresztül szállították a magyar oldalra. A bűncselekmények finanszírozását, a technikai eszközöket az irányítók biztosították a szervezetnek, amelyben precíz szereposztás alapján dolgoztak az emberek. Volt, aki csak rakodóként közreműködött, mások pedig figyelőként a járőrök mozgását tartották számon.

Az Észak-alföldi régió pénzügyi nyomozói a Terror Elhárítási Központ, a Szabolcs- Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság Jonatán és a NAV Bevetési Főigazgatóság Merkúr kommandós egységeivel, több mint 160-an, járőrök, pénzügyi nyomozók, felderítők, tizenkét helyszínen csaptak le egyidejűleg a veszélyes bandára. A szervezet vezetőinél a bizonyítékokon túl lőfegyverhez hasonló, gumilövedék kilövésére alkalmas pisztolyokat, lőszereket, valamint egy „viperát” is találtak.

Egy tavaly novemberi eset szálai vezettek idáig, ugyanis ennek a bűnszervezetnek a szállítmányát foglalták le a pénzügyi nyomozók egy hajnali közúti ellenőrzéskor. Akkor a megállított mikrobusz és személygépkocsi utasai elmenekültek, egyiküket azonban elfogták és őt a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A hátrahagyott autók rakteréből csaknem 72 ezer doboz, 56 millió forintot érő, magyar adójegy nélküli cigaretta került elő tavaly ősszel.

A pénzügyi nyomozók most további hét bandatagot fogtak el, akik közül egy személy ellen elfogatóparancs volt érvényben embercsempészet miatt. Őt átadták a Büntetés Végrehajtási Intézetnek, a többieket a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár nyolc évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

A pénzügyi nyomozóknak az elmúlt 9 hónap alatt ez volt a harmadik olyan sikeres akciójuk, amelyben a térség cigarettacsempészeire csaptak le. A bűnszervezetek irányítói közül összesen 18-an kerültek előzetes letartóztatásba. A nyomozás valamennyi esetben még tart. Cél, hogy a bűnözői csoportokban közreműködő teljes hálózatot feltérképezzék és kiiktassák a NAV Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!