Nyíregyháza hírei

2013.04.19. 09:42

Hungarikumok a polcokon

Nyíregyháza - A külföldi vendégek kortyok és falatok formájában magukkal vihetik Magyarországot.

Nyíregyháza - A külföldi vendégek kortyok és falatok formájában magukkal vihetik Magyarországot.

Az üzlet polcain jól megfér egymás mellett a pálinka, a bor, az őrölt paprika, a fokhagyma, a szatmári szilvalekvár, a bodza- és a csipkebogyó szörp, a termelői méz, a hűtőben pedig katonásan sorakoznak a szalámik, amelyek többek között őzből, mangalicából, szürkemarhából készültek. E termékek közös vonása, hogy Magyarországon termesztett növényekből és gyümölcsökből, Magyarországon tenyésztett vagy vadon élő állatokból készültek, s a feldolgozásuk is hazánkban történt hagyományos módszerekkel, régi receptekkel. Hungarikumokról van tehát szó, amelyek csak hazánkhoz kapcsolódnak. Péntektől immár egy bolt is segíti népszerűsítésüket Nyíregyházán, ugyanis kis ünnepség keretében felavatták a Hungarikum és Szalámi Boltot.

Garancia a minőségre

– Ennek az üzletnek az avatása fontos mérföldkő az immár 24 esztendős családi vállalkozásunk életében – mondta köszöntőjében Somogyi Tibor, a SOTEX Kft. ügyvezető igazgatója. – Az érdeklődők itt egész évben megtalálhatják a hagyományos és tájjellegű ételeket és italokat, amelyek egyben garanciát jelentenek a minőségre és a megbizhatóságra is. A régies hangulatot egykori paraszti eszközökkel igyekeztünk odavarázsolni a boltba. Sok kilométer tettem meg, mire összegyűjtöttem a tárgyakat, például a rocskát, a tejeskupát. Remélem, sok anya és nagymama hozza be gyermekét, unokáját megnézni ezeket a használati tárgyakat, s ha már itt vannak, vásárolnak is ezekből a finomságokból. Bízom abban, hogy a Nyíregyházára látogató külföldiek is rátalálnak majd erre az üzletre, s kortyok és falatok formájában magukkal viszik majd Magyarországot.

Most még csak egy csepp

Az avatóbeszédében dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára kiemelte:

– Minden jó kezdeményezést támogat a minisztérium, s ennek a boltnak a megnyitása követendő példa. Remélem, ennek az üzletnek lesz folytatása szerte az országban a tájegységeknek megfelelően. Ez a kezdeményezés most még csak egy cseppet jelent, de a sok cseppből lesz a folyam, majd a sok folyamból a tenger. Mindenkinek az az érdeke, hogy a magyar fogyasztó minőségi és kézműves magyar terméket fogyasszon. Lehet, hogy ezek a termékek egy kicsit drágábbak a multik áruihoz képest, de a vásárló biztos lehet a termékek minőségében, eredetében. Egyébként szerencsére multik is felismerték a magyar termékekben rejlő lehetőséget, hiszen tavaly már szabolcsi almákat árultak. Úgy gondolom, hogy a hungarikumok boltja bizonyíték arra, hogy nem csak álmodni lehet, de az álmokat meg is lehet valósítani Magyarországon – tette hozzá az államtitkár.

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!