Nyíregyháza hírei

2013.04.10. 07:28

Igazságot tesz az Árnyéklovag

– Szerintem a legnagyobb hatású művészeti ág a film, talán ezért vonz ennyire – mondja Gyuris Tibor, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze, aki elvégezte a Színház és Film Intézet képzését, castingokra járt, de ezek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

– Szerintem a legnagyobb hatású művészeti ág a film, talán ezért vonz ennyire – mondja Gyuris Tibor, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze, aki elvégezte a Színház és Film Intézet képzését, castingokra járt, de ezek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. – Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor tavaly Pomázra hívtak egy szereplőválogatásra, és bár korábban többször is egyeztettünk, csak a helyszínen derült ki: tévesen értesítettek. Ekkor döntöttem el: nem várok másra, s a kezembe veszem a sorsom irányítását. Meguntam, hogy filmes munkákra szinte lehetetlen bejutni, de az is közrejátszott, hogy úgy éreztem, Nyíregyházán nem becsülnek meg bennünket eléggé, s másodhegedűs szerepet játszunk a fővárosból érkező társulatok mögött. Szerettem volna megmutatni, hogy mi, nyíregyházi színészek is képesek vagyunk letenni az asztalra egy izgalmas, a magyar társadalom elé tükröt tartó, igényes, szórakoztató filmet.

Trükkök helyett színészi munka

– Régóta írok ilyen jellegű történeteket, és úgy gondoltam, ezek közül az Árnyéklovag a legjobb filmes alapanyag. Ez tehát adott volt, de kellett egy profi stáb. Az operatőr Cseke Szabolccsal az árnyak felvételét már megkezdtük, amikor leültem a színész kollégáimmal és meséltem nekik a filmről. Nem árultam zsákbamacskát. Elmondtam: előfordulhat, hogy az első részt ingyen kell megcsinálnunk, de a legnagyobb örömömre mindenki lelkes volt és azt mondta, vágjunk bele. Az első részt felvettük, most zajlanak az utómunkálatok. Új hangot ütöttünk meg, más a jelenetek ritmusa, mint a most látható filmekben, és mellőzzük az anyag töredezettre vágását.

A cselekményvezetés pörgős, a főszerep viszont a színészeké abban az értelemben is, hogy szerintem a technikai trükkök helyett a színészi munkával kell megszólítania a közönséget. A történet főhőse egy ismeretlen igazságtevő, aki egyre több és egyre kényesebb ügyben van a rendőrség segítségére, és akiről később kiderül, hogy egy mindennapi figura: kisember, aki hőssé válik. Az Árnyéklovag morális problémákat vet fel, azt boncolgatja, meddig mehetünk el az igazságkeresésben, muszáj-e minden esetben kompromisszumot kötni, vagy megéri felvállalni a véleményünket akkor is, ha az nem egyezik a közfelfogással? A főszereplők is a jelenkor emberei: rendőrök, politikusok, színészek, állást keresők. A filmben van akció, krimi, romantika és humor – ez utóbbi a legnagyobb fegyverünk. A történet Nyíregyházán játszódik, és aki itt él, felismeri majd a helyszíneket, de nem a város bemutatása az elsődleges szempont, ez csak körítés a cselekményhez. A főbb szerepeket Fellinger Domonkos, Nagyidai Gergő, Kuthy Patrícia, Jenei Judit és Tóth Károly játssza, de szeretném, ha a társulat minden tagja részt vehetne a munkában.

Kíváncsiak a véleményekre

– Az első részt az érdeklődők április 28-án 14 órától megnézhetik a Krúdy Art moziban – ez egy tesztvetítés, amit azért tartunk fontosnak, mert az alkotás folyamata közben vagyunk kíváncsiak a nézők véleményére, benyomásaira és amire jelentkezni a [email protected] címen lehet. Az Árnyéklovagot nyolc részesre tervezzük, a bemutatásáról már folynak a tárgyalások helyi és országos televíziókkal. Ez egy a megszokottól eltérő hangulatú és atmoszférájú film, amit a reményeink szerint nagyon fognak szeretni az emberek, mert hiányt pótol a kereskedelmi televíziókat uraló, alacsony színvonalú műsorok világában – mondja Gyuris Tibor, aki nemcsak a forgatókönyvet írta, de rendezőként is dolgozik az Árnyéklovag sikeréért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!