Nyíregyháza hírei

2013.04.11. 11:59

József Attila születésnapjára

Olyan jó lenne tudni, hogy mit szólna József Attila ahhoz, ha tudná: születésnapja, melyet versbe is öntött, a költészet ünnepe lett. Tiszta szívvel örülne, vagy az irodalom szomorú jelenét látva inkább elszavalná a Reménytelenül-t? Száraz Ancsa jegyzete.

Olyan jó lenne tudni, hogy mit szólna József Attila ahhoz, ha tudná: születésnapja, melyet versbe is öntött, a költészet ünnepe lett. Tiszta szívvel örülne, vagy az irodalom szomorú jelenét látva inkább elszavalná a Reménytelenül-t? Száraz Ancsa jegyzete. Azt mondaná, hogy a verseket nem olvasók közönye neki Nagyon fáj, vagy elutasítóan kijelentené: Nem én kiáltok? Az is lehet, hogy lezárná az ügyet azzal, hogy ennyi: Kész a leltár. Kíváncsi vagyok, értené-e, hogy miért sütnek rá bélyeget, megértené vajon, hogy a fővárosban áthelyezik a szobrát, mondván, a Duna-parton nem jó helyről nézi, hogy úszik el a dinnyehéj, de ahol hallja, sorsába merülten, hogy „fecseg a felszín, hallgat a mély”. És vajon érvényes-e a felvetése ma is: „miért legyek tisztességes? Kiterítenek úgyis. Miért ne legyek tisztességes? Kiterítenek úgyis”.

Kérdések, melyekre a költő már nem válaszol. Ami viszont biztos: április 11-én Nyíregyházán több, mint másfél ezren szavalják egyszerre Váci Mihály versét az ő szőke városáról, ami azt jelzi, remélhetően nincs minden veszve. És talán azt is, hogy a valódi költészet az igazi Ars poetica.

Száraz Ancsa 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!